Σπυράκη: «Η κυβέρνηση επιχειρεί να κοροϊδέψει τον κόσμο»

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε η Μαρία Σπυράκη, με αφορμή το διάγγελμα Τσίπρα, την πολυσυζητημένη “έξοδο από τα μνημόνια” και τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Με δηλώσεις της στον ΑΝΤ1, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ υποστήριξε πως η κυβέρνηση επιχειρεί να κοροϊδέψει τον κόσμο, καθώς συμφώνησε στη μείωση των συντάξεων και μετά “ήρθαν και είπαν ότι θα επιχειρήσουν να μη μειώσουν τις συντάξεις”.

Για το μνημόνιο:

«Έκλεισε το πρόγραμμα. Και αυτό συνέβη γιατί αυτή η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για μέτρα περισσότερα από 5 δισ. για μετά τη θητεία της. Το πρόγραμμα έκλεισε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πια βαδίζουμε σε ένα δρόμο χωρίς δεσμεύσεις. Και κυρίως δεν σημαίνει πως αυτή η κυβέρνηση έχει το μείγμα της πολιτικής που εγγυάται ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει χωρίς αναταράξεις».

Για την πρόταση της ΝΔ:

«Στη ΝΔ έχουμε και τη δυνατότητα και την αξιοπιστία και τη γνώση και την εμπειρία να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα βοηθήσει την Ελλάδα να γυρίσει σελίδα. Η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται ένα σταθερό περιβάλλον, ώστε να μπορούν οι ξένοι, αλλά και οι εγχώριοι επενδυτές, από το μικρό μαγαζάτορα μέχρι το μεγάλο επενδυτή, να επεκταθούν. Και άρα να φτιάξουν δουλειές για τα νέα παιδιά.

Χρειάζεται η Ελλάδα ασφάλεια. Και ασφάλεια δεν έχει. Χρειάζεται η Ελλάδα ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα. Και αυτήν την ώρα δεν το έχει, ενώ έχει το δυναμικό. Χρειάζεται η Ελλάδα να αναπτυχθεί τουριστικά, με αποτέλεσμα. Και όχι μόνο ως ελκυστικός προορισμός για φτηνό τουρισμό που τελικά δεν αποδίδει στην ελληνική οικονομία τα αναμενόμενα. Χρειάζεται η Ελλάδα να μπορεί να χρησιμοποιήσει το συγκριτικό της πλεονέκτημα στην ενέργεια, στα logistics, στις μεταφορές, στη νέα εποχή στην τεχνολογία».

Για τις κυβερνητικές εξαγγελίες:

«Η κυβέρνηση αυτό που κάνει είναι να γυρίζει στην παλιά κακή συνταγή. Στην παλιά κακή συνταγή που δείχνει μόνο παροχές. Παροχές για ένα τερατώδες Δημόσιο, προσλήψεις όσο παίρνει, χωρίς σχεδιασμό. Και κυρίως η κυβέρνηση προσπαθεί να εξαπατήσει, για άλλη μια φορά, ανθρώπους πληγωμένους, ανθρώπους πιεσμένους, όπως είναι οι συνταξιούχοι. Με τη συμφωνία για τη μείωση του αφορολογήτου αφαιρείται μια σύνταξη. Η μείωση του αφορολογήτου σημαίνει ότι παίρνει από το συνταξιούχο μια σύνταξη από τις 12 που σήμερα παίρνει. Οι βουλευτές αυτής της κυβέρνηση, από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ψήφισαν δύο φορές τη μείωση των συντάξεων.

Είχαμε μειώσεις με προηγούμενες κυβερνήσεις, όχι τον καταιγισμό των μειώσεων που είχαμε επί της περιόδου Κατρούγκαλου και του νόμου Κατρούγκαλου, που τελικά αποδείχθηκε καταστροφικός για τους πολίτες, καταστροφικός για τις εισφορές».

Δημοσιογράφος: «Πάντως, κυρία Σπυράκη, πρέπει να σας πω ότι δεν είναι κακό να αναβληθεί η μείωση των συντάξεων».

Μαρία Σπυράκη: «Τώρα σε αυτήν την περίπτωση αυτό που κάνουν, είναι ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κοροϊδέψει τον κόσμο. Γιατί; Συμφώνησαν με τους πιστωτές να μειώσουν τις συντάξεις. Συμφώνησαν, μάλιστα, να μειώσουν τις συντάξεις ως ένα μέτρο αχρείαστο και ως ένα μέτρο που αποδεικνύει ότι η αξιοπιστία τους είναι πάρα, πάρα πολύ περιορισμένη. Μετά ήρθαν και είπαν ότι θα επιχειρήσουν να μη μειώσουν τις συντάξεις. Όμως είναι αυτοί οι ίδιοι που το έκαναν. Αυτοί οι ίδιοι που το ψήφισαν δύο φορές. Και εμείς τους δώσαμε την ευκαιρία, αφού υποστηρίζουν ότι βγήκαν από τα μνημόνια να καταργήσουν αυτή τη μείωση.

Προτείναμε να καταργηθεί η μείωση των συντάξεων που ψήφισε αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δύο φορές, που συμφώνησε αυτή η κυβέρνηση με τους πιστωτές. Και είναι αυτά τα μέτρα 5,1 δισ. ευρώ που δεσμεύουν την επόμενη κυβέρνηση. Είναι αυτό το μνημόνιο χωρίς λεφτά στο οποίο έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Τι είπε για την αύξηση του κατώτατου μισθού:

«Επειδή  με ρωτήσατε και για τον κατώτατο μισθό, σας δίνω το απόσπασμα της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη στο ΣΕΒ. Εκεί ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι “μπορούμε και πρέπει να ανοίξουμε τη συζήτηση για τη λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού. Τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχετε εσείς, οι κοινωνικοί εταίροι. Και ναι, μπορούμε να πετύχουμε μια win-win συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών”». Είναι ένας νόμος τον οποίο ψηφίσαμε εμείς και η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό είναι μια συζήτηση η οποία μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους, εφόσον προχωρά αυτός ο νόμος, που θέλω να σας πω ότι ψηφίστηκε από τον κ. Βρούτση, για να θυμηθούμε και πως έγινε».

Για το υπερπλεόνασμα και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων:

«Πώς καταλήξαμε σε αυτό το υπερπλεόνασμα; Δεν είναι μόνο η υπερφορολόγηση. Είδατε σήμερα τους αριθμούς; Μόνο το 39,1% του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έχει περάσει στην αγορά. Το υπόλοιπο κομμάτι έμεινε για να δημιουργηθεί αυτό το υπερπλεόνασμα, για να υπάρχει μια αναδιανομή. Αντί, λοιπόν, να δοθεί στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που έχει έναν πολλαπλασιαστή που δημιουργεί δουλειές, πλούτο στις περιοχές, έργα υποδομών, κρατήθηκε στην άκρη για να αναδιανεμηθεί ως ένα ποσό ενόψει των εκλογών.

Αυτή η κυβέρνηση αυτό ξέρει να κάνει. Την παλιά μεθοδολογία που μας έφερε εδώ. Το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που σε συνέργειες με πόρους από το ΕΣΠΑ και το σχέδιο Γιούνκερ μπορεί να δημιουργήσει  υποδομές. Όταν κρατάς τα λεφτά στην άκρη για να τα επιστρέψεις ως ένα επίδομα, τότε στην πραγματικότητα αυτό που κάνεις είναι να υπονομεύεις το μέλλον της χώρας.  Και να μην επιτρέπεις να δημιουργηθούν  βιώσιμες δουλειές. 500.000 νέοι άνθρωποι είναι στο εξωτερικό, τους συναντώ πολύ συχνά και στο Βέλγιο και είναι από όλες τις ειδικότητες».

Για τον ανασχηματισμό:

«Πάρα πολύ μικρή σημασία έχει ποιοι θα καθίσουν στις καρέκλες του επόμενου υπουργικού συμβουλίου μιας απόλυτα απονομιμοποιημένης κυβέρνησης. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση από τους πολίτες.  Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση στο εσωτερικό της, όταν για μείζονα θέματα, όπως η υπόθεση του ονόματος των Σκοπίων, ερίζουν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι.

Όπως είδατε το αποτέλεσμα που παράγει η συμφωνία είναι ότι μόλις χθες ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών αποκάλεσε τα Σκόπια “Μακεδονία” αφήνοντας πίσω του το Βόρεια για να καταλάβουμε ακριβώς και πως εξελίσσεται όλη αυτή η υπόθεση».