INTIME

Σταθάκης: «Δεν θα περικοπούν οι συντάξεις»

Για το θέμα με τις συντάξεις που… καίει, τόσο την κυβέρνηση, όσο και τους συνταξιούχους, μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης.

Όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο debate σε τηλεοπτικό σταθμό στο οποίο συμμετείχε με την τομεάρχη Οικονομίας της Ν.Δ., Ντόρα Μπακογιάννη, «δεν θα γίνουν περικοπές συντάξεων».

«Η στρατηγική της κυβέρνησης στηρίζεται πάνω στον ανοιχτό διάλογο και στην πειθώ, εφόσον πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο, πλέον, με την απόφαση του Eurogroup, προσδιορίστηκε ως μη διαρθρωτικό», είπε ο κ. Σταθάκης.

Για τον Προϋπολογισμό

Για τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, ο υπουργός ανέφερε ότι «φεύγουν τα αντίμετρα, εκτός από την επιδότηση του ενοικίου, αλλά ενσωματώνονται δύο βασικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, που είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών. Το σύνολο αυτό είναι ο επιπρόσθετος χώρος των 700 εκατ. ευρώ. που δημιουργείται» είπε.

Για το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Σταθάκης επισήμανε πως «μια μεγαλύτερη συμμετοχή, θα άνοιγε έναν δρόμο με βεβαιότητα για τα επόμενα βήματα». Όπως συμπλήρωσε, «η συμφωνία θα πάει στη Βουλή των Σκοπίων, όπου η θέση και οι συμμαχίες της αντιπολίτευσης θα είναι ο απόλυτα κρίσιμος παράγοντας ώστε αυτή να επικυρωθεί».

Για τους ΑΝΕΛ

Σε ερώτηση για τη διαφορετική άποψη των ΑΝ.ΕΛ., απάντησε ότι «από την πρώτη ημέρα που έγινε η συμφωνία, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ήταν ανοιχτοί και ειλικρινείς», σημειώνοντας ότι σε πολλά σοβαρά θέματα οι κυβερνήσεις σήμερα στην Ευρώπη έχουν διαφορετικές απόψεις. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αρραγής κι αυτό δεν χρειάζεται να αποδεικνύεται κάθε μέρα. «Υπάρχει μια συντεταγμένη διαδικασία. Εάν υπάρξει πρόταση μομφής από τη Ν.Δ. τον Ιανουάριο, εδώ είμαστε» ανέφερε.

«Με τη συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα ανέλαβε μια σοβαρή πρωτοβουλία, μαζί με τους γείτονες, να δώσει λύση σ’ ένα πρόβλημα. Κι αυτό προσέθεσε πολλά στη διεθνή εικόνα της χώρας» δήλωσε ο κ. Σταθάκης. Τόνισε δε ότι «η Ν.Δ. είναι απόλυτα έκθετη, διότι στη συμφωνία υπάρχουν αποτυπωμένες οι πάγιες ελληνικές θέσεις».

Για τα καρφιά Μητσοτάκη στο προσφυγικό

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τις αιτιάσεις του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, για κακοδιαχείριση κονδυλίων στο προσφυγικό, ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι πρόκειται για μια επίθεση χωρίς περιεχόμενο και χωρίς αντικείμενο.

«Δείτε τη μεγάλη εικόνα. Η χώρα δέχθηκε πάνω από 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες σε διάστημα δυόμισι χρόνων. Η χώρα στο προσφυγικό αποδείχτηκε μια φωτεινή εξαίρεση σ’ όλον τον κόσμο, με όποια λάθη διαχείρισης και με τις “κακές” ΜΚΟ που εμείς τις αποκαλύψαμε και εμείς τις στέλνουμε στη Δικαιοσύνη. Το πρόβλημα ήταν πάρα πολύ μεγάλο. Έκαναν τα πάντα και οι Έλληνες πολίτες και η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουμε ένα μείζον θέμα που σπαράζει την Ευρώπη. Δεν μπορεί κανείς να αμαυρώσει αυτή την εικόνα για την Ελλάδα» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Δείτε επίσης: Ο Ρέγκλιγνκ κόβει τον αέρα του Τσίπρα για τις συντάξεις