Στα ύψη η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν – «Η Τεχεράνη θα ανταπαντήσει με δύναμη»

Ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν, έπειτα από την προειδοποίηση που απήθυνε προς την Ουάσιγκτον πριν από λίγη ώρα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna, ο στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγκερί, απείλησε ευθέως τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, πως η Τεχεράνη θα ανταπαντήσει με «δύναμη» αν εξακολουθήσουν οι αμερικανικές απειλές κατά των συμφερόντων του Ιράν.

«Θα λάβουν μια απάντηση ισχυρή και στέρεη (…) στους τόπους όπου βρίσκονται και εναντίον των συμφερόντων τους στην περιοχή και στον κόσμο. Οι μάταιες και ανώφελες ιδέες του Αμερικανού προέδρου δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ», προειδοποίησε σε έντονο τόσο ο Ιρανός αξιωματούχος.

Σημειώνεται πως οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών, ανέβηκαν όταν ο ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί επίστησε την προσοχή στον Αμερικανό πρόεδρο, «να μην τραβάει τα μουστάκια του τίγρη» λέγοντάς του πως μια πιθανή σύγκρουση με τον Ιράν θα ήταν «η μητέρα όλων των μαχών».

Το γεγονός αυτό, φαίνεται να εξόργισε τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος απαντώντας με κεφαλαία, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, προειδοποίησε τον Ιρανό ομόλογό του να «ΜΗΝ ΑΠΕΙΛΗΣΕΤΕ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙΤΕ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΑΝ ΚΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΥΠΟΣΤΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ».

Ωστόσο, ο στρατηγός Μπαγκερί, στις δηλώσεις του επισήμανε πως το Ιράν «δεν προκάλεσε ποτέ τον πόλεμο» και πως «επιδιώκει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», ενώ κατέληξε λέγοντας πως «όλες οι συνωμοσίες που έχουν στόχο τον ιρανικό λαό θα πνιγούν εν τη γενέσει τους και οι εχθροί θα λάβουν ένα μάθημα που θα τους μείνει αξέχαστο».