INTIME

Οριστική η απόφαση για άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό

Επικύρωσε η Ολομέλεια του ΣτΕ την απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου με την οποία παραχωρήθηκε άσυλο στον Τούρκο OZKAYNAKCI SULEYMAN, συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, με το οποίο οκτώ στρατιωτικοί κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην γείτονα χώρα.

Mε την ομόφωνη απόφαση της η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε επί της ουσίας το αίτημα του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής που ζητούσε να ακυρωθεί το άσυλο το οποίο είχε χορηγηθεί στον Τούρκο αξιωματικό.

Υπενθυμίζεται ότι οι οκτώ βρίσκονται σε καθεστώς «φυλασσόμενης» ελευθερίας, ενώ σε 3 από αυτούς έχει ήδη αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα. Ο OZKAYNAKCI SULEYMAN, όμως είναι ο πρώτος η υπόθεση του οποίου τελεσιδίκησε σε πιλοτική δίκη στο Συμβούλιο Επικρατείας και συνεπώς είναι ο πρώτος που θα πρέπει να λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα, όταν το αποφασίσει η Ελληνική Πολιτεία.

Το σκεπτικό

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Ολομέλειας του ΣτΕ, δεν αποδείχτηκε ότι ο εν λόγω αξιωματικός συμμετείχε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 , καθώς επίσης και ότι ανήκε στο κίνημα των Γκιουλενιστών. Μάλιστα γίνεται αναφορά στους ισχυρισμούς του ότι διέπεται από τις αρχές του Δυτικού Πολιτισμού και ότι ανήκει στο κόμμα των Κεμαλιστών.

Η πολυσέλιδη απόφαση επικαλείται και τη συνθήκη της Γενεύης σύμφωνα με την οποία για να υπάρχει δικαιολογημένος φόβος ότι θα διωχθεί ο αιτών άσυλο για τις πολιτικές του πεποιθήσεις δεν χρειάζεται να της εκδηλώνει εκείνος ρητά αλλά αρκεί να του τις καταλογίζει ρητά ο φορέας της δίωξης (σ.σ Τουρκία εν προκειμένω): «η απόφαση της επιτροπής ασύλου (που του χορηγεί άσυλο) είναι επαρκώς αιτιολογημένη καθώς υφίσταται ο απαραίτητος αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ του δικαιολογημένου φόβου διώξεως του παρεμβαίνοντος (σ.σ Τούρκου πιλότου) στην χώρα καταγωγής του και των αποδιδόμενων σε αυτόν από το τουρκικό Κράτος πολιτικών πεποιθήσεων».

«Απαραβίαστη η απόφαση του ΣτΕ για τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό. Πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστή από την οποιαδήποτε Ελληνική Κυβέρνηση», υποστηρίζουν σχετικά  με κοινή τους δήλωση ,έντεκα νομικοί, πρώην πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

Η δήλωση των έντεκα προσωπικοτήτων του νομικού χώρου έχει ως εξής:

«Οι διεθνείς νομικοί και νομολογιακοί κανόνες είναι τυπολατρικά απαραβίαστοι από κάθε κυβέρνηση που θέλει να σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες της.

Οι ίδιοι διεθνείς κανόνες δεν επιδέχονται κοντόφθαλμες, αψυχολόγητες, ευκαιριακές και υποσχετικές πολιτικές.

Η σημερινή ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που επικύρωσε στην ουσία την απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμια Επιτροπής Ασύλου με την οποία παραχωρήθηκε άσυλο στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου OZKAYNAKCI SULEYMAN, ο οποίος μαζί με άλλους επτά στρατιωτικούς κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2017 στην γείτονα χώρα, πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστή από την οποιαδήποτε Ελληνική Κυβέρνηση.

Πολύ περισσότερο μάλιστα πρέπει να είναι σεβαστή από την παρούσα Κυβέρνηση, καθώς δια μέσου του καθ΄ ύλην αρμοδίου υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, προσδιορίστηκαν τα πρόσωπα τα οποία θα συγκροτούν τις Δευτεροβάθμιες Επιτροπές Ασύλου, που απαρτίζονται πλέον από δύο εν ενεργεία Διοικητικούς δικαστές και έναν εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστεία του ΟΗΕ. Δηλαδή τα καθ΄ ύλην αρμόδια πρόσωπα.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, επικαλούμενη διεθνείς και άλλες συμβάσεις, θεμελιώνει απόλυτα τους λόγους για τους οποίους χορηγήθηκε άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό, ενώ παράλληλα περιγράφει με λεπτομερειακή σαφήνεια το καθεστώς που επικρατεί σήμερα στην γείτονα χώρα και τους «δικαιολογημένους φόβους» που διατρέχει ο Τούρκος στρατιωτικός εάν επιστρέψει στην πατρίδα του.

Το γεγονός ότι «λογικά» θα ακολουθήσουν επτά ανάλογες αποφάσεις από την Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου για τους υπόλοιπους συνεπιβαίνοντες στο επίμαχο ελικόπτερο, έχει δημιουργήσει ανεξέλεγκτες αντιδράσεις στην Κυβέρνηση που την εκθέτει ανεπανόρθωτα σε διεθνές και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η αρχή της δίκαιης δίκης πρέπει να είναι όχι μόνο σεβαστή αλλά και απαραβίαστη, καθώς  μάλιστα ο χρόνος δεν σταματά και τα πρόσωπα και καταστάσεις μεταβάλλονται.

Οι οποίες κυβερνητικές βεβιασμένες δικαστικές ενέργειες και περισσότερο μάλιστα όταν γίνονται μέσω Αστυνομικών Τμημάτων, δεν τιμούν την Κυβέρνηση. Ανάλογες ενέργειες καταδεικνύουν απερίφραστα το έλλειμμα εμπείρων και ευφυών πολιτικών και νομικών κυβερνητικών προσώπων».

Τη δήλωση συνυπογράφουν συγκεκριμένα οι:

Δημήτρης Παξινός και Γιάννης Αδαμόπουλος, τέως προεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Δημήτρης Γαρούφας και Γιάννης Παπαδόπουλος, τέως πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Στέλιος Μανουσάκης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς.

Απόστολος Λιόσης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας.

Γεώργιος Κυμπαρίδης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Κομοτηνής.

Θεόδωρος Καζάς, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου.

Κωνσταντίνος Σαρρής, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου.

Δημήτριος Κοντογιάννης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων.

Δημήτριος Κωστογιάννης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Τριπόλεως.

Δείτε επίσης: Τουρκία: «Η Ελλάδα δίνει άσυλο σε τρομοκράτες»