Στην Πόλη πέφτει η Λίρα, το ΧΑ κατέρρευσε

Υψηλότερες απώλειες και από την Κωνσταντινούπολη κατέγραψε η Αθήνα καθώς στο κλείσιμο σημείωσε βουτιά 3,10% με τον Γενικό Δείκτη στις 720,71 μονάδες – αφού προηγουμένως δόθηκαν εντολές-“κτυπήματα” σε δεικτοβαρείς μετοχές του Δείκτη. Η κατάρρευση κατά 3,10% της αναδυόμενης αγοράς της Αθήνας είναι ακατανόητη για τους ξένους επενδυτές στην Αθήνα καθώς:

  1. Το χρέος προς ΑΕΠ της Τουρκίας είναι μόλις στο 29% !! ( στοιχεία CIA.GOV ) συνεπώς οι αναφορές για προσφυγή στο ΔΝΤ γίνονται για άλλους λόγους.
  2. η ελληνική αγορά δηλαδή οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις έχουν μικρή έκθεση στην Τουρκία. Ούτε οι τράπεζες, ούτε οι επιχειρήσεις δεν διαθέτουν έκθεση η οποία θα δικαιολογούσε τέτοια κατάρρευση.
  3. Βεβαίως και ορισμένες θα πληγούν από τις συναλλαγματικές διαφορές, αλλά στο τέλος της ημέρας υφίστανται και συμφωνίες hedging.
  4. Η κατάρρευση της Αθήνας έρχεται μερικές ημέρες μετά την αναβάθμιση της οικονομίας η οποία δεν ήταν καν γεγονός για τους επενδυτές αφού οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν υπό καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας από την Fitch.
  5. Η ελληνική αγορά πέφτει διότι δεν υπάρχουν προσδοκίες για την ελληνική οικονομία, ούτε στις τράπεζες, ούτε γενικότερα στην οικονομία. Και δεν υφίστανται προσδοκίες διότι η σημερινή διακυβέρνηση προετοιμάζεται για παροχές ύστερα από μια καταστροφική πυρκαγιά που κόστισε τη ζωή 95 ανθρώπων. Από την άλλη πλευρά, δεν δημιουργούνται προσδοκίες ούτε από την αντιπολίτευση η οποία δεν έχει ξεκαθαρίσει στους επενδυτές τι θα κάνει στην οικονομία. Και δεν εννοούμε κάποιες λογιστικές αναφορές για μείωση φόρων ή ΦΠΑ, αλλά μέτρα που θα εμπνεύσουν και θα δημιουργήσουν εμπιστοσύνη στους επενδυτές για να τοποθετήσουν κεφάλαια.
  6. Σε άλλες περιόδους μια κατάρρευση της τουρκικής αγοράς λειτουργούσε ως υποστήριξη στην ελληνική αγορά. Σήμερα αντίθετα, και παρά το γεγονός ότι έχουν αποχωρήσει σημαντικά κεφάλαια από την Πόλη, ούτε ένα δολάριο δεν έχει χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα.

Βουτιά 3,10%

Κάτω και από τις 730 μονάδες βρέθηκε στο κλείσιμο η Αθήνα καθώς ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 720,71 μονάδες χάνοντας 3,10%. Βουτιά 7,47% στο κλείσιμο για τη μετοχή της Alpha bank η οποία έκλεισε στα 1,648 ευρώ. Βουτιά 6,43% για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 0,2386 ευρώ. Βουτιά 8,24% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,316 ευρώ. Με πτώση 4,77% η μετοχή της Eurobank στα 0,778 ευρώ. Βουτιά 3,29% για τον ΟΤΕ στα 10,88 ευρώ. Με πτώση 2,37% ο ΟΠΑΠ στα 9,275 ευρώ. Πάνω από 2% οι απώλειες σε Βιοχάλκο, Coca – Cola και Ελληνικά Πετρέλαια. Με πτώση 2,25% ο Μυτιληναίος στα 8,27 ευρώ. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 31,2 εκατ. ευρώ.