Στην Τουρκία σήμερα (3/4) ο Πούτιν

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν επισκέπτεται το απόγευμα την Τουρκία στο πλαίσιο επίσημης διήμερης επίσκεψης και εγκαινιάζει με τον Ταγίπ Ερντογάν έναν πυρηνικό αντιδραστήρα. Ένα σημαντικό σημείο τριβής με τις ΗΠΑ.

Τις εργασίες για τα θεμέλια του πολυσυζητημένου πυρηνικού αντιδραστήρα Ακούγιου που θα είναι ο πρώτος της Τουρκίας, θα εγκαινιάσουν σήμερα σε τελετή που θα γίνει στην Άγκυρα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πουτίν.

Για τον πυρηνικό σταθμό ενέργειας δεν αντιδρούν μόνο οι οικολόγοι στην Τουρκία αλλά αποτελεί και ένα από τα βασικά στοιχεία τριβής Τουρκίας και ΗΠΑ.

Οι σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας που αναπτύσσονται στον ενεργειακό τομέα, αλλά και αυτός των εξοπλισμών με τους S400 να αποτελούν το μήλον της έριδος σε Ουάσιγκτον και ΝΑΤΟ, προκαλούν αμηχανία στις σχέσεις Άγκυρας  Δύσης.

Ενόχληση των ΗΠΑ

Οι σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας,  μετά το ναδίρ στο οποίο βρέθηκαν από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού μετά την περσινή απόπειρα πραξικοπήματος, μπήκαν σε τροχιά συνεργασίας που εξυπηρετεί κοινά συμφέροντα στην Συρία. Ο τουρκικός στρατός κατέλαβε την Μούνμπιτς επιχειρώντας σε συριακό έδαφος με την ανοχή, αν οχι τις ευλογίες της Μόσχας, η οποία στηρίζει τον Ασαντ  για τον οποίο όμως ο πρόεδρος Ερντογάν έχει συχνά αναφέρει ότι πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία.

Η αμφίρροπη αυτή σχέση Τουρκίας – Ρωσίας ενοχλεί τις ΗΠΑ που βλέπουν στα σχέδια τους στην Συρία την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ των ρωσικών προσδοκιών.

Ο Ταγίπ Ερντογάν προγραμματίζει να εγκαίνιασει τον πυρηνικό αντιδραστήρα  το 2023. Εκατό χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Η τελετή έναρξης εργασιών των θεμελίων της πρώτης μονάδας του αντιδραστήρα λαμβάνει χώρα στο προεδρικό μέγαρο, σε ζωντανή σύνδεση με το Ακούγιου στην Μεσίνα που χτίζεται σε συνεργασία με τουρκικές εταιρίες.

Πηγή: Deutsche Welle