Στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης

Ο Νίκος Βούτσης συνοδευόμενος από την Τασία Χριστοδουλοπούλου και τον Νίκο Παρασκευόπουλο, παρακολούθησαν για περίπου δύο ώρες την ακροαματική διαδικασία.

Κατά την έξοδό του από την αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθήνας, όπου συνεδρίασε σήμερα το Δικαστήριο. ο Νίκος Βούτσης δήλωσε:

«Υποδηλώνουμε σαφώς την επιμονή μας να μην επωάζεται το αυγό του φιδιού στην Ευρώπη και στη Ελλάδα και την υποστήριξή μας στη δημοσιότητα της δίκης ως κίνητρο για να την παρακολουθούν συμπολίτες μας, την επιμονή μας να στρατευόμαστε μαζί με τους Ευρωπαίους πολίτες στην πρόσφατη απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, όπου καταδικάζονται απολύτως και ζητούν να ληφθούν μέτρα στα ευρωπαϊκά κράτη όλα τα φαινόμενα που συνεχώς αναπαράγονται της ρατσιστικής ξενοφοβικής βίας.

Πέρα των δικαστών η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης παίρνει και θα πάρει όλα τα μέτρα, έτσι ώστε με αυστηρή τήρηση των κανόνων και των εγγυήσεων του δικαιικού μας συστήματος να έχουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αποτελέσματα.

Η παρουσία μας εδώ είναι μία παρούσα πολιτική πράξη και παρέμβαση σε κλίμακα της Ευρώπης, της χώρας μας και υποδηλώνει την απόφασή μας να μην συνεχίζουν να επωάζονται και κάποια στιγμή να σπάσουν όσα βγαίνουν από μέσα από το αυγό του φιδιού».

Τι δήλωσε ο συνήγορος

Απ΄ την πλευρά του, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Κώστας Παπαδάκης σε δηλώσεις του επανέφερε το αίτημα να ισχύσει η υπουργική απόφαση του Ιουνίου του 2016 επί υπουργίας Παρασκευόπουλου, με την οποία ορίστηκε το Εφετείο της Αθήνας ως ο κύριος τόπος διεξαγωγής της δίκης.

Η διοίκηση του Εφετείου πάντως προσανατολίζεται τώρα στον ορισμό τουλάχιστον 15 συνεδριάσεων το μήνα με την έναρξη του νέου έτους, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες οι περισσότερες να διεξάγονται στην αίθουσα του Εφετείου.

Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη δίκη ξεκίνησε σε πρώτο βαθμό στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον Απρίλιο του 2015 και από τότε έχουν πραγματοποιηθεί 288 συνεδριάσεις.

Η διαδικασία έχει μπει πλέον στο στάδιο της ανάγνωσης εγγράφων.

Δείτε επίσης: Τσίπρας: «Ιστορικό γεγονός η συμφωνία των Πρεσπών»