Στη φυλακή ο σκιτσογράφος Κουρτσεμπέ για «εξύβριση» του Ερντογάν

Στη φυλακή οδηγήθηκε την Δευτέρα, ο Τούρκος σκιτσογράφος Νουρί Κουρτσεμπέ, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Η τουρκική δικαιοσύνη τον καταδίκασε για «εξύβριση» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan, σε βάρος του 69χρονου κωμικού, που εργάζεται ως δημιουργός κόμικς και σκιτσογράφος εφημερίδων, εκκρεμούσε μια απόφαση τουρκικού δικαστηρίου του 2017 βάσει της οποίας καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους και δύο μηνών για μια σειρά σκίτσων που αφορούσαν τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, και τα οποία είχε δημοσιεύσει το 2015.

Έτσι, έπειτα από σχετικό αίτημα δικαστηρίου της Γιάλοβα, το οποίο απέρριψε την αίτηση της έφεσής του, ο Κουρτσεμπέ τέθηκε υπό κράτηση.

Η απόφασή αυτή, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, κυρίως από οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθερίας της έκφρασης που καταγγέλλουν τις συλλήψεις για εξύβριση του Ερντογάν οι οποίες έχουν πολλαπλασιαστεί ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο Μουσά Καρτ, ένας από τους διασημότερους σκιτσογράφους εφημερίδων στην Τουρκία, ο οποίος καταδικάσθηκε τον Απρίλιο σε φυλάκιση τριών ετών και εννέα μηνών για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες μαζί με άλλους συναδέλφους του της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet. Παραμένει ελεύθερος υπό όρους εν αναμονή της δίκης του σε δεύτερο βαθμό.

Σχολιάζοντας την φυλάκιση του συναδέλφου του Κουρτσεμπέ, ανέφερε ότι «είναι φανερό πως αυτή η κυβέρνηση δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια να εξουδετερώσει τους σκιτσογράφους με ποινές φυλάκισης».