Φωτογραφία Αρχείου

Τουρκικό «στοπ» σε Γερμανό που ήθελε να μεταβεί στη Συρία

Την ώρα που χιλιάδες Σύριοι πρόσφυγες προσπαθούν να μεταβούν στη Γερμανία και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, για να σωθούν, ένας Γερμανός υπήκοος θέλησε να ακολουθήσει την αντίθετη πορεία και να μεταβεί στη Συρία. Υπολόγιζε, ωστόσο, χωρίς τις τουρκικές αρχές…

Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Γερμανός συνελήφθη στην Τουρκία και τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση, αφού επιχείρησε να μεταβεί στη Συρία για να ενταχθεί σε μια κουρδική πολιτοφυλακή.

Ο 28χρονος πρώην στρατιωτικός, σύμφωνα πάντα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, συνελήφθη στις 14 Μαρτίου κοντά στη συριακή μεθόριο, σε μια στρατιωτική ζώνη όπου απαγορεύεται η πρόσβαση, κοντά στο Σιρνάκ.

Πήγαινε στη Συρία για το PKK ή το PYD

Ο άνδρας φέρεται να παραδέχθηκε, κατά τη διάρκεια της κράτησής του, ότι προσπαθούσε να πάει στη Συρία για να ενταχθεί στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ή το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), δύο κουρδικές οργανώσεις τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατικές».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατά τη σύλληψη του Γερμανού, οι Τούρκοι αστυνομικοί κατέσχεσαν ηλεκτρονικές συσκευές που περιείχαν φωτογραφίες που συνδέονται με το PKK και το PYD. Οι Τούρκοι ερευνητές, μάλιστα, φέρονται να διαπίστωσαν ότι ο 28χρονος βρισκόταν σε επικοινωνία με τους Κούρδους αντάρτες στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ