«Στοπ» στην οπλοκατοχή στις ΗΠΑ ζητά πρώην δικαστής

Να ακυρωθεί η περιβόητη δεύτερη τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος, που επιτρέπει την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ, ζητά πρώην δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

Ο Τζον Πολ Στίβενς, 98 ετών σήμερα, προχώρησε σε αυτήν την πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα New York Times, τρεις ημέρες μετά τη μεγαλύτερη διαδήλωση κατά της οπλοκατοχής στην ιστορία των ΗΠΑ.

“Πολύ σπάνια στη ζωή μου υπήρξα μάρτυρας μιας τέτοιας πολιτικής κινητοποίησης όπως εκείνης των μαθητών και των υποστηρικτών τους στην Ουάσινγκτον και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας”, γράφει, μεταξύ άλλων, ο δικαστής.

Οι διαδηλώσεις αυτές “καταδεικνύουν τη μεγάλη υποστήριξη του πληθυσμού υπέρ μιας νομοθεσίας που θα μείωνε τον κίνδυνο δολοφονίας των μαθητών και άλλων” ανθρώπων, προσθέτει ο Στίβενς, ο οποίος διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ το 1975 και υπηρέτησε επί 35 χρόνια, μέχρι τη συνταξιοδότησή του, το 2010.

Τι ζητά για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ

Ο Στίβενς ζητά να απαγορευτούν τα επιθετικά τουφέκια και να ανέβει από τα 18 στα 21 έτη το όριο ηλικίας για την αγορά όπλων. Προχώρησε όμως, και ένα βήμα πιο πέρα, λέγοντας: “Οι διαδηλωτές θα έπρεπε να επιδιώξουν μια μεταρρύθμιση πιο αποτελεσματική και πιο διαρκή. Θα έπρεπε να απαιτήσουν την ακύρωση της δεύτερης τροπολογίας”.

Η δεύτερη τροπολογία του Συντάγματος θεωρείται “ιερή” από τους υποστηρικτές της οπλοκατοχής, μολόνοτι αυτή η σύντομη παράγραφος που συντάχθηκε πριν από δύο αιώνες έχει ερμηνευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε αυτήν, δεδομένου ότι “μια καλά οργανωμένη πολιτοφυλακή είναι αναγκαία για την ασφάλεια ενός ελεύθερου Κράτους, το δικαίωμα των πολιτών να κατέχουν και να φέρουν όπλα δεν μπορεί να καταπατηθεί”.

Όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει ο Στίβενς, ωστόσο, αυτή η παράγραφος αποτελεί απλώς ένα “απομεινάρι του 18ου αιώνα”.

Το 2008, οι υποστηρικτές της οπλοκατοχής πέτυχαν μια ιστορική νίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο ακύρωσε την απαγόρευση που ίσχυε στην Περιφέρεια της Κολούμπια να διατηρεί κάποιος όπλα στο σπίτι του.

Δέκα χρόνια μετά, ο δικαστής Στίβενς παραμένει “πεπεισμένος ότι αυτή η απόφαση ήταν λανθασμένη” επειδή “προσέφερε στην NRA (το μεγαλύτερο λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής) ένα προπαγανδιστικό όπλο τεράστιας ισχύος”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ