Στους 17 οι νεκροί Παλαιστίνιοι διαδηλωτές στη Γάζα

Στους 17 ανέρχονται, πλέον, οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές που έχασαν τη ζωή τους από πυρά ισραηλινών στρατιωτών την περασμένη Παρασκευή (30/3), καθώς υπέκυψε στα τραύματά του ένας ακόμη διαδηλωτής. Την είδηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα (2/4) το υπουργείο Υγείας στη λωρίδα της Γάζας.

Ο άτυχος Φαρίς αλ-Ρακίμπ, 29 ετών, είχε τραυματισθεί στο στομάχι, στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας, στη διάρκεια πορείας στην οποία είχαν συμμετάσχει δεκάδες χιλιάδες παλαιστίνιοι διαδηλωτές.

Η Παρασκευή ήταν η πιο αιματηρή ημέρα μετά τον πόλεμο του 2014 που έκανε το Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακο.

Ανεξάρτητη έρευνα ζητά η ΕΕ

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τη χρήση πραγματικών πυρών από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα.

«Η χρήση αληθινών σφαιρών πρέπει να γίνει αντικείμενο ανεξάρτητης και διαφανούς έρευνας», δήλωσε προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «λυπάται» για τους νεκρούς και απευθύνει συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών.

«Η ελευθερία έκφρασης και η ελευθερία του συναθροίζεσθαι αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα που πρέπει να γίνονται σεβαστά», σύμφωνα με τη Φεντερίκα Μογκερίνι.

Παρά την οργή που αυξάνεται από τη χθεσινή ημέρα, μόνο μερικές εκατοντάδες Παλαιστίνιοι επέστρεψαν στις συνοριακές ζώνες με το Ισραήλ για να συνεχίσουν το κίνημα διαμαρτυρίας που ονομάσθηκε «πορεία επιστροφής».

Προγραμματισμένο να διαρκέσει έξι εβδομάδες, προβλέπει συγκεντρώσεις κατά μήκος του φράκτη ασφαλείας ανάμεσα στη Γάζα και το Ισραήλ για να απαιτήσουν «το δικαίωμα επιστροφής» των παλαιστινίων προσφύγων και να καταγγείλουν τον αυστηρό αποκλεισμό που έχει επιβάλει το εβραϊκό κράτος στη Γάζα.