Στο εδώλιο ο Ανδρέας Μαρτίνης για οικονομική ζημιά 1,7 εκ. ευρώ στο «Ερρίκος Ντυνάν»

Στο εδώλιο ο πρώην πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν Ανδρέας Μαρτίνης» για τα χαρισμένα νοσήλια  σε πολιτικούς, συγγενείς τους, καλλιτέχνες και δημοσιογράφους, από τα οποία το νοσοκομείο φέρεται να ζημιώθηκε κατά 1.741.242 ευρώ.

Με το υπ’ αριθμ. 499/2018 βούλευμα, ο Ανδρέας Μαρτίνης παραπέμφθηκε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας  να δικαστεί για το κακούργημα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση.

Σύμφωνα με την κατηγορία, κατά την περίοδο της προεδρίας του στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», εκμεταλλεύτηκε τα κονδύλια που προορίζονταν για αναξιοπαθούντες ασθενείς, χαρίζοντας σε επιφανείς συμπολίτες μας, χωρίς οικονομικά προβλήματα, σχεδόν το σύνολο του κόστους δαπανηρών εξετάσεων και νοσηλίων.

Ευεργετήθηκαν πάνω από 8.000 VIP ασθενείς

Η παραπομπή του κ. Μαρτίνη γίνεται για μία λίστα 51 «χορηγιών» από την 1/1/2007 ως τις 31/12/2010. Πρόκειται για τα υψηλότερα νοσήλια ενός μεγάλου καταλόγου 8.100 ασθενών που φέρονται να ευεργετήθηκαν. Ο έλεγχος ωστόσο όλων των περιπτώσεων κρίθηκε ανέφικτος με αποτέλεσμα η ανακριτική έρευνα να επικεντρωθεί στα «δωράκια» που άρχιζαν περίπου από τις 3.000 ευρώ.

Στην κορυφή της λίστας των 51 «χορηγιών», βρίσκεται ασθενής ο οποίος για τρεις νοσηλείες έπρεπε να πληρώσει 355.491 ευρώ. Κατά το κατηγορητήριο, η γενναία έκπτωση έφτασε στις 300.285 ευρώ ενώ το υπόλοιπο ποσό, σχεδόν στο σύνολο του, καταβλήθηκε από τον ασφαλιστικό του φορέα του ασθενούς.

Είναι ενδεικτικό ότι μόλις 3 από τους 51 «επώνυμους» ασθενείς της λίστας έβαλαν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν στο νοσοκομείο το υπόλοιπο του κόστους των εξετάσεων ή της νοσηλείας του, μετά βεβαίως την έκπτωση. Για όλους τους υπόλοιπους εξόφλησαν οι ασφαλιστικοί φορείς.

Το συνολικό ποσό των 51 επίδικων νοσηλίων φτάνει τα 2.650.662 ευρώ, εκ των οποίων το «Ερρίκος Ντυνάν» εισέπραξε μόλις 909.420 ευρώ.

Κατηγορούμενος και για ξέπλυμα «μαύρου χρήματος»

Ήδη, ο Ανδρέας Μαρτίνης έχει παραπεμφθεί σε δίκη και πρόκειται να δικαστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που αφορά στην υπόθεση δωροδοκίας με 3,2 εκατομμύρια μάρκα από τη γερμανική εταιρία Hospitalia International για προμήθεια υπερκοστολογημένου εξοπλισμού του νοσοκομείου.