Φωτ. Αρχείου

«Η Ιταλία είναι δεσμευμένη στο ευρώ» επανέλαβε ο Ιταλός πρωθυπουργός

Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, επανέλαβε νωρίτερα την δέσμευση της Ιταλίας στο ευρώ, τονίζοντας ότι οποιεσδήποτε δηλώσεις κατά του ενιαίου νομίσματος, απηχούν καθαρά προσωπικές απόψεις.

Ο Κόντε προέβη σε αυτή τη δήλωση, μετά τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις βουλευτή του συγκυβερνώντος κόμματος της Λέγκας, και γνωστού ευρωσκεπτικιστή, ότι η Ιταλία θα μπορούσε να επωφεληθεί από πιο ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες αν ήταν εκτός ευρωζώνης, προκαλώντας αναταράξεις στις χρηματαγορές.

«Το ευρώ είναι το νόμισμά μας και δεν το αποκηρύττουμε», έγραψε ο Κόντε στον λογαριασμό του στο Facebook. Όποιες δηλώσεις αφήνουν να εννοηθεί κάτι διαφορετικό πρέπει να ειδωθούν ως «ελεύθερες και αυθαίρετες απόψεις που δεν έχουν καμία σχέση με τις πολιτικές αυτής της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Ο Κόντε υποβάθμισε επίσης τις εντάσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις αυξημένες δαπάνες που προβλέπονται στον προϋπολογισμό της Ιταλίας. Είπε πως η Ρώμη ξεκινά διάλογο με τους θεσμούς της ΕΕ με «ηρεμία και σεβασμό για τους ρόλους του ενός και του άλλου» και πως πιστεύει ότι η κυβέρνηση μπορεί να καταδείξει την αξιοπιστία των σχεδίων της για τον προϋπολογισμό.