Στο τραπέζι του Eurogroup o ρόλος του ΔΝΤ

Κρίσιμες διαβουλεύσεις σήμερα στις Βρυξέλλες για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και τη μορφή της επιτήρησης μετά την επιτυχή ολοκλήρωσή του.

Κρίσιμες διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ προκειμένου να ξεκαθαρίσει η μορφή της συμμετοχής του διεθνούς οργανισμού στο ελληνικό πρόγραμμα και στην επιτήρηση της επόμενης μέρας πραγματοποιούνται σήμερα στις Βρυξέλλες, ενώ το απόγευμα θα συνεδριάσει το Εurogroup με πρώτο και βασικό θέμα την Ελλάδα.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή το ΔΝΤ εκπροσωπεί στις διαβουλεύσεις ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος θα συναντηθεί πριν τη συνεδρίαση του Εurogroup με τους υπουργούς οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Η μορφή της συμμετοχής του ΔΝΤ έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως για την επόμενη μέρα, γιατί ο διεθνής οργανισμός χαίρει αξιοπιστίας στις αγορές και συνεπώς, εάν συμμετάσχει, αυτό θα ερμηνευθεί ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα ληφθούν τις επόμενες βδομάδες διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Καθοριστική η 21η Ιουνίου

Το Εurogroup αναμένεται να επικυρώσει και πολιτικά σήμερα τη συμφωνία για την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, σηματοδοτώντας στην ουσία και την είσοδο της διαδικασίας στην τελική φάση που είναι η έξοδος από το πρόγραμμα και η επιτήρηση της επόμενης μέρας.

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης εξέφρασε πριν λίγες μέρες τη βεβαιότητα ότι οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνουν την ελάφρυνση του χρέους, το ύψος της τελευταίας δόσης, την έξοδος από το πρόγραμμα τον Αύγουστο και την επιτήρηση της επόμενης μέρας θα ληφθούν στο Εurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Μάλιστα, είχε διαβεβαιώσει ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στην εν λόγω συνεδρίαση ανεξάρτητα από την τελική στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Πηγή: Deutsche Welle