«Στο φως» χωριό της Νεολιθικής εποχής στο Δέλτα του Νείλου

Σε μια νέα αρχαιολογική ανακάλυψη προχώρησαν Γάλλοι και Αιγύπτιοι επιστήμονες, οι οποίοι έφεραν στην επιφάνεια ένα από τα παλαιότερα χωριά στο Δέλτα του Νείλου, η χρονολογία του οποίου ανάγεται στην Νεολιθική Εποχή.

Την είδηση γνωστοποίησε το αρμόδιο επί του θέματος υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Τελ Σαμάρα, στην περιφέρεια της Ντακάλια.

Το εντυπωσιακό είναι ότι κτίσματα αυτής της περιόδου (4200-2900 π.Χ.) δεν είχαν εντοπιστεί ποτέ ξανά στο παρελθόν στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως εξήγησε ο επικεφαλής του τμήματος Αρχαιοτήτων, Αϊμάν αλ Ασμάουι. Η κοινότητα Σαΐς, στο κυβερνείο της Γάρμπια, είναι η μοναδική που είχε ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στην περιοχή.

Κατά τις ανασκαφές βρέθηκαν πολλές αποθήκες που περιείχαν μεγάλη ποσότητα οστών ζώων και υπολείμματα τροφών, καθώς και διάφορα κεραμικά και λίθινα εργαλεία.

Η ανακάλυψη «επιβεβαιώνει την παρουσία σταθερών κοινοτήτων στις ζώνες του Δέλτα πριν από την 5η χιλιετία π.Χ.», εξήγησε ο επικεφαλής της γαλλοαιγυπτιακής αποστολής, Φρεντερίκ Ζεγιό. Οι ανασκαφές που εκτελούνται στο Τελ Σαμάρα από το 2015 πρόσφεραν «μια μοναδική ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για τις προϊστορικές κοινότητες που ζούσαν στο Δέλτα χιλιάδες χρόνια πριν από την Αρχαϊκή Περίοδο της αρχαίας Αιγύπτου», πρόσθεσε.

Η Αρχαϊκή Περίοδος περιλαμβάνει τις πρώτες φαραωνικές δυναστείες (περίπου το 3000 π.Χ.).