Στο 60% των ζωνών, αυξάνονται οι αντικειμενικές (aud)

Στο 60% των ζωνών αυξάνονται οι αντικειμενικές (aud)Αύξηση στις αντικειμενικές αξίες στο 60% των ζωνών εισηγείται προς το υπουργείο Οικονομικών το ειδικό σώμα των εντεταλμένων εκτιμητών, είπε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο». Στο Ιόνιο, το Βόρειο Αιγαίο και γενικά στις τουριστικές περιοχές, στις περισσότερες ζώνες αναμένεται να σημειωθούν αυξήσεις· σε Μακεδονία και Θράκη, στις περισσότερες περιοχές θα έχουμε μειώσεις. Τα έσοδα του Δημοσίου από τον ΕΝΦΙΑ θα είναι «περίπου στα ίδια επίπεδα», όπως εκτίμησε η υφυπουργός, οπότε οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να περιμένουν αύξηση του ΕΝΦΙΑ εκεί που θα ανέβουν οι αντικειμενικές.

«Μέχρι σήμερα, τελευταία ημέρα της υποβολής, έχουν υποβάλει στοιχεία 99% των περιοχών, έχουμε μόλις 56 ζώνες χωρίς εκτίμηση και σε περιοχές που δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, ορεινές, με πολύ λίγους κατοίκους κ.τ.λ.» είπε η κ. Παπανάτσιου.

Σημείωσε ότι «το τελευταίο διάστημα έχουμε μία σημαντική αύξηση αγοραπωλησιών» και παράλληλα διευκρίνισε την παρανόηση που υπάρχει για την προσδοκία μείωσης των αντικειμενικών λόγω της πτώσης τιμών στις συναλλαγές. «Υπήρχε πτώση στην αγορά, αλλά οι αντικειμενικές τιμές ήταν πολύ χαμηλότερες στις περισσότερες περιοχές από τις αντίστοιχες εμπορικές τιμές», όπως είπε.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι «σε ένα 60% (6.070 ζώνες) έχουμε αύξηση των αντικειμενικών που εναρμονίζονται με τις εμπορικές που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή, σε ένα 23% (2.300) έχουμε μείωση, με το υπόλοιπο ποσοστό χωρίς μεταβολή».

Ανέφερε επίσης σε άλλο σημείο ότι «μεγάλη μείωση παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, πιο πολύ σε περιοχές της επαρχίας είναι η μείωση. Στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, μειώσεις υπάρχουν στο 34% των ζωνών».

Αντίθετα, «τη μεγαλύτερη αύξηση έχουν τα Ιόνια Νησιά, το Βόρειο Αιγαίο το ίδιο, κυρίως όσες έχουν σχέση με τον τουρισμό έχουν αύξηση».

Το ψηφιακό σύστημα, που έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί, είναι εκείνο που θα ανανεώνεται με τις αγοραπωλησίες και όλες τις άλλες συναλλαγές, και θα έχουμε ανά πάσα στιγμή αντικειμενικές αξίες εναρμονισμένες με την πραγματική εικόνα κάθε έτους.

Όσον αφορά τα προσδοκώμενα έσοδα του Δημοσίου από τον ΕΝΦΙΑ, που «νομίζω ότι θα είναι με τις καινούργιες τιμές, αυτός είναι ο στόχος», όπως είπε η υφυπουργός, «με μία πρώτη ανάλυση, είμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα», ενώ «δε φαίνεται να έχουμε αύξηση του συμπληρωματικού φόρου».