Στροφή Βάιντμαν στην κοινή εγγύηση καταθέσεων

Σε μια αξιοσημείωτη στροφή, η οποία πέρασε μάλλον απαρατήρητη από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, προχώρησε ο πρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Γενς Βάιντμαν.

Η καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων αποτελεί το μεγαλύτερο πρόσκομμα στο δρόμο προς την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενιαιοποίησης. Η κοινή εγγύηση καταθέσεων θεωρείται αρκετά προβληματική, ειδικά στη Γερμανία, με τις γερμανικές τράπεζες να ανησυχούν ότι σε περίπτωση κρίσης θα πρέπει να επωμιστούν τη διάσωση ξένων τραπεζών. Σε παρόμοια ανάγνωση προχωρούσε μέχρι πρότινος και ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, προειδοποιώντας ότι η κοινή ανάληψη ευθύνης θα ισοδυναμούσε με μια έμμεση αμοιβαιοποίηση κρατικών χρεών.

Ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης όμως φαίνεται να παρεκκλίνει τώρα από την μέχρι πρότινος σκληρή γραμμή του στο ζήτημα, προχωρώντας σε μια αξιοσημείωτη στροφή. Σε πρόσφατη ομιλία του στις Βρυξέλλες  με αντικείμενο τις «Μεταρρυθμίσεις για μια σταθερή Νομισματική Ένωση», ο Γ. Βάιντμαν επισήμανε ότι επί της αρχής η γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν είναι αντίθετη σε μια κοινή ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων. «Αντιθέτως: θα συνέβαλε αναμφίβολα σε ένα πιο σταθερό οικονομικό σύστημα, καθώς θα μειωνόταν το ρίσκο πρόκλησης πανικού στους καταθέτες».

Οι όροι Βάιντμαν

Ο επικεφαλής της Bundesbank όμως έθεσε συγκεκριμένους όρους, σημειώνοντας ότι προηγουμένως «θα πρέπει να έχουν περιοριστεί τα ρίσκα που προέκυψαν από εθνική ευθύνη. Επιπλέον, πρέπει να περιοριστεί η επιρροή των εθνικών πολιτικών αποφάσεων στην ποιότητα των τραπεζικών ισολογισμών».

Συγκεκριμένα ο Γ. Βάιντμαν αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξηγώντας ότι μολονότι τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν από το 2014 κατά ένα τρίτο, σε ορισμένες χώρες παραμένουν πολύ υψηλά και εν μέρει σε μεγαλύτερα επίπεδα απ’ ότι πριν ξεσπάσει η κρίση. Προβληματικό θεωρεί ο Γερμανός και το σχετικά μεγάλο ποσοστό κρατικών ομολόγων στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Πριν υπάρξει κοινή εγγύηση καταθέσεων θα έπρεπε να μειωθούν και τα δυο αυτά ρίσκα, επισήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης. «Προ ημερών ο συνάδελφός μου στο Συμβούλιο της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ είπε δικαίως: ‘Θα πρέπει να αντιληφθούμε την εγγύηση καταθέσεων ως μια ασφάλεια έναντι οικονομική ρίσκων, όπως είναι μια ασφάλεια αστικής ευθύνης έναντι του ρίσκου ενός ατυχήματος’. Αλλά γνωρίζετε όλοι κυρίες και κύριοι ότι επί της αρχής μπορείτε να κλείσετε μια ασφάλεια αστικής ευθύνης μόνον για μελλοντικά ατυχήματα και όχι εάν η ζημιά έχει προκληθεί ήδη», επισήμανε ο Γενς Βάιντμαν.

Ο επικεφαλής της Bundesbank, ο οποίος προαλείφεται για διάδοχος του Μ. Ντράγκι στην ηγεσία της ΕΚΤ, βλέπει θετικά και το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν οι πόροι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM ως ένα δημοσιονομικό δίχτυ ασφαλείας για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των τραπεζών της Ευρωζώνης (SRM). «Εντέλει έχουμε ήδη μια ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία και κατά συνέπεια κοινή ευθύνη για εποπτικές αποφάσεις».

Μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη

Σχολιάζοντας την πορεία των μεταρρυθμίσεων στις χώρες της Ευρωζώνης ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε την πρόοδο που καταγράφεται σε πολλές χώρες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «[…] δεν επαινείται δεόντως ότι οι χώρες της κρίσης ασχολήθηκαν με τα αίτια των προβλημάτων και κατάφεραν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους».

Όπως επισήμανε, στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και στην Κύπρο η μέση αύξηση της μονάδας κόστους εργασίας πριν την κρίση (1999-2007) ήταν πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, γεγονός που συνέβαλε στη μείωση της ανταγωνιστικότητας. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο το κόστος εργασίας μειώθηκε, με αποτέλεσμα να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι οικονομίες των εν λόγω χωρών. «Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν αρχίζουν επίσης να αποδίδουν καρπούς και συνέβαλαν στην ανάκαμψη», εκτίμησε ο Γ. Βάιντμαν, παραπέμποντας στη μείωση της ανεργίας στο χώρο του κοινού νομίσματος.

Πηγή: Deutsche Welle