Η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις «συκοφαντίες»

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, κάλεσε νωρίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν τις «αδικαιολόγητες συκοφαντίες και κατηγορίες» και να βάλουν τέλος σε δηλώσεις και πράξεις που υπονομεύουν τις σχέσεις Πεκίνου-Ουάσιγκτον.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κινέζος διπλωμάτης Λου Κανγκ, σε τακτική ενημέρωση δημοσιογράφων από το Πεκίνο, κληθείς να σχολιάσει, τις τελευταίες δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ότι η Κίνα προσπαθεί να παρέμβει στις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, κάλεσε την Ουάσιγκτον να βάλει τέλος στις εμπρηστικές δηλώσεις.

«Από την αρχή έχουμε καταστήσει σαφές ότι η Κίνα δεν θα δεχθεί αβάσιμες κατηγορίες όπως αυτές», δήλωσε ο Λου. Ως διπλωματική παράδοση, η Κίνα έχει δεσμευτεί στην αρχή της μη παρέμβασης και δεν ενδιαφέρεται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ, πρόσθεσε.

«Όπως το έθεσε ο Κρατικός Σύμβουλος και Υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι κατά τη συνάντησή του με τον Πομπέο, η Κίνα έχει καθαρή συνείδηση σε αυτό»”, δήλωσε ο Λου.

Όσον αφορά τον ισχυρισμό της αμερικανικής πλευράς ότι η επιβολή δασμών από την Κίνα έχει στόχο να επηρεάσει τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, ο Λου δήλωσε ότι η κίνηση έγινε αναγκαστικά ως μια απαραίτητη, δίκαιη άμυνα για την προστασία της Κίνας απέναντι στις σινοαμερικανικές εμπορικές προστριβές — ένα αποτέλεσμα της αμερικανικής μονομέρειας.

«Δεν υπάρχει νικητής σε έναν εμπορικό πόλεμο», δήλωσε ο Λου, προσθέτοντας ότι όσο οι ΗΠΑ αυξάνουν τους δασμούς σε περισσότερες κινεζικές εξαγωγές, περισσότερες αμερικανικές βιομηχανίες και περιοχές θα επηρεαστούν αναπόφευκτα από τα αντίποινα της Κίνας. «Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ποια πολιτικά κόμματα υποστηρίζουν».