Κ. Χατζηδάκης: «Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα»

«Προφανώς τα πράγματα δεν είναι ρόδινα και για αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε και αμέσως όλο το πρόγραμμα της τετραετίας που είχαμε υποσχεθεί. Προχωρήσαμε π.χ. άμεσα με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ- και πιο γρήγορα από ό,τι είχαμε πει- αλλά δεν μπορούμε να καταργήσουμε αμέσως -το είχαμε ξεκαθαρίσει άλλωστε και προεκλογικά- την εισφορά αλληλεγγύης. Και έχουμε πει ότι θα γίνει σε βάθος τετραετίας. Εμείς είχαμε ένα μετρημένο πρόγραμμα».

Την επισήμανση αυτή έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στο πλαίσιο συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. «Όποτε παίρνουμε κάποιο μέτρο το οποίο είναι δυσάρεστο για ενδεχομένως ορισμένες κοινωνικές ομάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει είναι ανάλγητοι και νεοφιλελεύθεροι, παράδειγμα ΔΕΗ. Αυτό μου λένε εμένα, όλο αυτό τον καιρό. Κάνατε αυξήσεις, τσακίσατε τον κόσμο και τα λοιπά. Όποτε μιλάμε για μειώσεις φόρων, λένε ότι ήταν στρωμένο το έδαφος και, ως εκ τούτου, αυτοί τα προετοίμασαν όλα. Ας διαλέξουν. Τι από τα δύο συμβαίνει. Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δυο. Αυτό που συμβαίνει απλώς, είναι ότι ήρθε μια άλλη κυβέρνηση, που δεν έχει τις ιδεοληψίες που είχε η προηγούμενη», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως κινούμαστε με βάση τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί από κοινού με τους πιστωτές (που είναι υπερβολικοί αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση), και συμπλήρωσε ότι τα μέτρα προφανώς έχουν αξιολογηθεί.

Σε ερώτηση εξάλλου για τη ΔΕΗ, επανέλαβε ότι το κόστος των μέτρων επιμερίζεται σε όλους (ανταγωνιστές της ΔΕΗ, εργαζόμενοι, παραγωγοί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.α.) ενώ για τους καταναλωτές το κόστος είναι 2,5 ευρώ το μήνα. Χαρακτήρισε τη ΔΕΗ ως συστημικό κίνδυνο για την οικονομία, εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι θα αποφύγουμε τον σκόπελο της 24ης Σεπτεμβρίου οπότε θα βγει η νέα έκθεση του ορκωτού ελεγκτή. «Η έκθεση αυτή, μετά τα μέτρα που ανακοινώσαμε, πρέπει να λέει ότι η ΔΕΗ είναι βιώσιμη. Διότι εάν δεν το πει, θα κληθούμε να πάρουμε βίαια μέτρα στη συνέχεια. Προσέξαμε λοιπόν, κινηθήκαμε γρήγορα, έτσι ώστε να περάσουμε αυτό το σκόπελο και ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά στις 24 Σεπτεμβρίου», τόνισε ο υπουργός.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.