Φωτ. αρχείου

Συνελήφθησαν 30 μέλη ΜΚΟ που εκμεταλλεύονταν μετανάστες στη Μυτιλήνη

Στη σύλληψη 30 μελών Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που δρούσε στη Μυτιλήνη από το 2015 προχώρησε η αστυνομία με την αιτιολογία ότι τα άτομα αυτά ενεργούσαν ως μέλη οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης μεταναστών από τα τουρκικά παράλια έναντι αδράς αμοιβής.

Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε χάρη στις προσπάθειες της υποδιεύθυνσης ασφάλειας του νησιού, με την αρχές να φτάνουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης, μετά τη σύλληψη δύο μελών της ομάδας που εντοπίστηκαν να οδηγούν τον Φεβρουάριο, τζιπ που παρέπεμπε σε στρατιωτικό όχημα, στο οποίο κάτω από τις κανονικές πινακίδες εντοπίστηκαν πλαστές του ελληνικού στρατού. Το όχημα μάλιστα, είχε χακί χρώμα, ενώ διέθετε και σύστημα ενδοεπικοινωνίας.

Τότε συνελήφθησαν ένας 24χρονος Γερμανός και μια 23χρονη από τη Συρία και με αφορμή την υπόθεση αυτή και κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης και την προκαταρκτική εξέταση που ξεκίνησε η οποία έφερε στο φως την συμμετοχή 30 ατόμων (έξι Έλληνες, 24 αλλοδαποί) σε εγκληματική οργάνωση προερχόμενων από την ίδια ΜΚΟ.

Να σημειωθεί ότι τα μέλη της οργάνωσης συμμετείχαν σε κλειστές ομάδες εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας, λάμβαναν πληροφορίες και στοιχεία εμπιστευτικού χαρακτήρα, για τις προερχόμενες από την Τουρκία προσφυγικές ροές μέσω παράνομων παρακολουθήσεων των ασυρμάτων της Frontex και του λιμενικού σώματος, συνέλεγαν πληροφορίες.

Οι πληροφορίες αυτές αφορούσαν κυρίως τους χώρους συγκέντρωσης στα τουρκικά παράλια και τον χρόνο εκκίνησης των συγκεκριμένων προσφυγικών ροών προς τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος και Σάμος), τις συντεταγμένες συγκεκριμένων προσφυγικών ροών και τις κατεύθυνσης αυτών σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο, τον αριθμό των επιβαινόντων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών σε λέμβους, καθώς και τον τελικό προορισμό τους.

Όταν συνέλεγαν τις πληροφορίες δεν ενημέρωναν τις αρμόδιες για την έρευνα και τη διάσωση Αρχές όπως όφειλαν και αυτό γιατί απώτερος σκοπός τους ήταν αποκόμιση κέρδους από την λειτουργία της ΜΚΟ. Επίσης, από τον συνολικό τρόπο λειτουργίας προσδιορίζεται ότι παρείχαν άμεση συνδρομή σε οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών καθώς ενεργώντας με πρόθεση διευκόλυναν κατ’ επάγγελμα και συνήθεια διακίνηση μεγάλου αριθμού μεταναστών προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Σε τουλάχιστον 11 περιπτώσεις από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι τον Γενάρη του 2018 η οργάνωση αποκόμισε σημαντικά χρηματικά ποσά, το ύψος των οποίων δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη ακριβώς από τις αρχές.