Συνομιλίες για δημιουργία σε χώρα εκτός ΕΕ καταυλισμού για αιτούντες άσυλο

Ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν δήλωσε χθες (Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018) ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για τη δημιουργία σε χώρα της Ευρώπης, αλλά εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενός καταυλισμού για αιτούντες άσυλο των οποίων το αίτημα απορρίπτεται.

Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία είναι μεταξύ των κυβερνήσεων που συμμετέχουν στις συζητήσεις, και ο Ράσμουσεν δήλωσε πως ελπίζει ότι ένα αρχικό πιλοτικό πρόγραμμα θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ένα νέο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, στο οποίο θα υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος απ’ ό,τι υπό το υφιστάμενο σύστημα, δήλωσε σε δανικά μέσα ενημέρωσης.

«Είμαι αισιόδοξος. Με βάση τις συζητήσεις μου με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες –και το διάλογο ο οποίος συνεχίζεται σε επίσημο επίπεδο– περιμένω ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε το πρώτο βήμα φέτος» δήλωσε εξάλλου σε ομιλία του για την Ημέρα του Συντάγματος που γιορτάζεται στη Δανία.

Οι συνομιλίες διεξάγονται απ’ ευθείας μεταξύ ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, και όχι μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ, δήλωσε στα δανικά μέσα ενημέρωσης.

«Για να είμαι ειλικρινής, θα είναι σε μια χώρα που δε βρίσκεται στον κατάλογο των προορισμών που προτιμούν οι μετανάστες ή οι διακινητές ανθρώπων» είπε ο Ράσμουσεν στην ομιλία του.

Κατά το πρώτο φετινό τετράμηνο, η Δανία έχει υποδεχθεί μόλις λίγο περισσότερους από 1.000 αιτούντες άσυλο που διέφυγαν από τον πόλεμο και την αναταραχή στη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές. Το 2015 είχε υποδεχθεί περισσότερους από 21.000.

Σε σύγκριση με τους γείτονές της, τη Σουηδία και τη Γερμανία, σε γενικές γραμμές η Δανία έχει χορηγήσει άσυλο σε λιγότερους ανθρώπους σε σχέση με τον πληθυσμό της.

Ο Ράσμουσεν αρνήθηκε να σχολιάσει στα τοπικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με το ποιες χώρες θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν έναν τέτοιο καταυλισμό, αν και είπε ότι θα δημιουργηθεί σε ένα μέρος που «δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικό» για τους διακινητές.

Το γραφείο του πρωθυπουργού αρνήθηκε να γίνει πιο συγκεκριμένο, όταν ερωτήθηκε σχετικά από το πρακτορείο Ρόιτερς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ