Συρία: Διαπραγματεύσεις Ρώσων και ανταρτών στην Ντούμα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ρώσων και των ανταρτών Τζάις αλ-Ισλάμ στη Συρία, για την επίτευξη μίας τελικής συμφωνίας για την πόλη Ντούμα, στην ανατολική Γούτα.

Αυτό αποκάλυψε ο τηλεοπτικός σταθμός Orient, που πρόσκειται στη συριακή αντιπολίτευση. Μέχρι στιγμής, δε υπάρχει κάποιο άμεσο σχόλιο από την Τζάις αλ-Ισλάμ, η οποία ελέγχει την πόλη.

Καταγγελίες για επίθεση με χημικά όπλα

Νωρίτερα, η συριακή κυβέρνηση δήλωσε ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Τζάις αλ-Ισλάμ, η οποία υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εξαπέλυσε επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα. Τουλάχιστον 49 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με μια οργάνωση παροχής ιατρικής βοήθειας και την υπηρεσία πολιτικής άμυνας στην Ντούμα.

Η Δαμασκός, πάντως, αρνήθηκε ότι εξαπέλυσε τέτοια επίθεση και είπε πως οι αντάρτες στην Ντούμα, οι οποίοι έχουν ηττηθεί και είναι πλήρως περικυκλωμένοι, καταρρέουν και διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις.

Εν τω μεταξύ, σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Συριακή Αμερικανική Ιατρική Εταιρία, η οργάνωση αρωγής, και η υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Ντούμα ανέφεραν πως ιατρικά κέντρα δέχθηκαν περισσότερες από 500 περιπτώσεις ανθρώπων που παρουσίαζαν αναπνευστικά προβλήματα στην Ντούμα το απόγευμα του Σαββάτου, βγάζοντας αφρούς από το στόμα και μυρίζοντας χλώριο.

Ένα από τα θύματα είχε πεθάνει όταν έφθασε στο ιατρικό κέντρο και έξι πέθαναν αργότερα, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Εθελοντές της υπηρεσίας πολιτικής άμυνας ανέφεραν περισσότερες από 42 περιπτώσεις ανθρώπων που πέθαναν στα σπίτια τους με τα ίδια συμπτώματα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει της πληροφορίες. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως 11 άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία, αλλά δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τη χρήση χημικών όπλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ