Ο ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Το δικό του μήνυμα για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κυβερνών κόμμα αναφέρεται στο δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων, σημειώνει πως η ελληνική κοινωνία παραδίδει σε όλη την Ευρώπη μαθήματα ανθρωπιάς και επικρίνει όσους θέλουν κλειστά σύνορα στην Ευρώπη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Το δράμα των εκατομμυρίων ανθρώπων που αναγκάζονται να ξεριζωθούν από τις εστίες τους οφείλει να κινητοποιήσει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί με αλληλεγγύη και ανθρωπισμό.

Η Ελλάδα βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης. Η ελληνική κοινωνία παραδίδει σε ολόκληρη την Ευρώπη μαθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για την υποδοχή και την προστασία των προσφύγων. Ωστόσο, οι προσπάθειες μεμονωμένων χωρών δεν επαρκούν. Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης πρέπει να γίνει αντικείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά, στο πλαίσιο μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, με συνευθύνη των κρατών μελών και προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών.

Έχουμε χρέος να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στην Ευρώπη των κλειστών συνόρων, της ξενοφοβίας και της άκρας δεξιάς. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων, για νόμιμες και ασφαλείς διόδους, για  την καταπολέμηση των αιτιών που οδηγούν τους ανθρώπους στην προσφυγιά. Ο τερματισμός των πολεμικών συγκρούσεων, η ασφάλεια και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αποτελούν αναγκαία βήματα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δράμα της προσφυγιάς».