ΣΥΡΙΖΑ: «Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός!»

Εβδομήντα τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, του πιο καταστροφικού πολέμου στην ιστορία.

Με αφορμή την επέτειο αυτή το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση για τα 73 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών.

«Θεμελιωμένη στις αρχές της δημοκρατίας»

Αναλυτικά το κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρει: «Στις 9 Μαΐου 2018 συμπληρώνονται 73 χρόνια από την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, του πιο καταστροφικού πολέμου της ιστορίας.
Τιμούμε την επέτειο αυτή, ως ημέρα μνήμης, αλλά και εγρήγορσης, ενθυμούμενοι το σύνθημα του 1945, «Ποτέ πια πόλεμος-Ποτέ πια φασισμός!».
Θυμόμαστε ότι απέναντι στη βία και την τρομοκρατία του χιτλεροφασισμού ορθώθηκαν μεγάλα αντιφασιστικά και απελευθερωτικά κινήματα, που μαζί με την Αντιχιτλερική Συμμαχία, οδήγησαν στην μεγάλη αντιφασιστική νίκη.
Η 9η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες του ελληνικού λαού, που έγραψε το έπος της Αλβανίας, πολέμησε για να μην υποδουλωθεί η Ελλάδα στους Γερμανούς, και όταν βρέθηκε υπό κατοχή, ανέπτυξε ένα από τα μαζικότερα κινήματα αντίστασης σε πόλεις και χωριά, με κύριο εκφραστή του το ΕΑΜ.
Σήμερα, όπου τα σκοτάδια του ρατσισμού, του νεοναζισμού και του εθνικισμού απλώνονται ξανά, πάνω από την Ευρώπη, κι όπου στον τόπο μας επανεμφανίζονται δυναμικά οι νοσταλγοί του ολοκληρωτισμού, η νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση της «Χρυσής Αυγής», καθήκον κάθε δημοκρατικού πολίτη είναι όχι μόνο η μνήμη και απότιση φόρου τιμής στις ηρωίδες και τους ήρωες της αντιφασιστικής νίκης, αλλά αλλά και η αντιφασιστική εγρήγορση, η διαρκής πάλη για την απόκρουση των πολιτικών επιγόνων των ναζί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για την δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού αντιφασιστικού μετώπου. Οι αγώνες των λαών της ηπείρου μας για μια άλλη Ευρώπη, θεμελιωμένη στις αρχές της Δημοκρατίας, της Αλληλεγγύης, της κοινωνικής Δικαιοσύνης είναι η καλύτερη απάντηση στους νοσταλγούς του φασισμού».