Συστάσεις της ΕΣΗΕΑ σε ΜΜΕ και κυβέρνηση

Ανακοίνωση με συστάσεις τόσο προς τα ΜΜΕ που καλύπτουν τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών, όσο και προς την κυβέρνηση εξέδωσε το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Στους δημοσιογράφους επισημαίνει ότι η ενημέρωση θα πρέπει να γίνεται «με απόλυτο σεβασμό και διακριτικότητα».

Όσον αφορά την κυβέρνηση, την καλεί να επανεξετάσει τη στάση της έναντι του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, «ώστε να διασφαλιστεί η σφαιρική ενημέρωση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

«Βαρύ το πένθος και η οδύνη για τα δεκάδες τραγικά θύματα και τις βιβλικές καταστροφές.

Στην εθνική αυτή τραγωδία στην Αττική, δεκάδες δημοσιογράφοι βρέθηκαν στις επάλξεις του καθήκοντος και μέσα σε επικίνδυνες συνθήκες, ανταποκρίθηκαν απόλυτα στην αποστολή της ενημέρωσης του κοινωνικού συνόλου και κυρίως της άμεσης πληροφόρησης για τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν.

To Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας, απευθυνόμενο στους συναδέλφους δημοσιογράφους, επισημαίνει ότι η δημοσιογραφική προσέγγιση και παρουσίαση, θα πρέπει να γίνεται με απόλυτο σεβασμό και διακριτικότητα προς τους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας και προς τους κανόνες δεοντολογίας.

Θα πρέπει τέλος να επανεξετασθεί η απόφαση της Κυβέρνησης για αποχή μελών της από συγκεκριμένο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό, όσο και η αντίστοιχη στάση του σταθμού, ώστε να διασφαλιστεί η σφαιρική ενημέρωση.

Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας

της ΕΣΗΕΑ».