Σόιμπλε: «Σωστή η απόφαση της Μέρκελ για αποχώρηση»

Σε συνέντευξή του στην γερμανική τηλεόραση, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, νυν πρόεδρος του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και ισχυρός άνδρας του CDU Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτήρισε την καγκελάριο Μέρκελ ως «την πλέον επιτυχημένο αρχηγό κυβέρνησης στην Ευρώπη εδώ και πάνω από μια δεκαετία».

Σε συνέντευξή του για την τηλεόραση της Deutsche Welle, ο Σόιμπλε αναφέρει ότι «ένας Καγκελάριος που εξελέγη μια φορά μπορεί να ανατραπεί μόνο αν η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου εκλέξει ένα άλλο πρόσωπο ως Καγκελάριο. Αυτό δεν είναι πολύ ρεαλιστικό. Ενάντια στη θέληση της κυρίας Μέρκελ δεν υπάρχει σε αυτή τη Βουλή πλειοψηφία και για αυτό είναι στο χέρι της».

Ωστόσο, ο Γερμανός αξιωματούχος, εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το εάν θα καταφέρει η Μέρκελ να ολοκληρώσει τη θητεία της. «Η νομοθετική περίοδος έχει ακόμη τρία χρόνια. Το εάν θα είναι έτσι, θα το δούμε».

Ερωτώμενος αν η Καγκελάριος έχει αποδυναμωθεί, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει: «Δεν είναι αδύναμη. Η κυρία Μέρκελ είναι ισχυρή και έλαβε με κυριαρχία μια απόφαση. Η κυρία Μέρκελ είναι ο πιο επιτυχημένος αρχηγός κυβέρνησης της Ευρώπης εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Αυτό είναι μια τρομερή επιτυχία. Τόσο ισχυρή όσο ίσως στην εποχή της υψηλότερης ισχύος της δεν είναι σήμερα οπωσδήποτε. Αυτό είναι προφανές και στα εκλογικά αποτελέσματα. Αλλά σε σύγκριση με άλλους, γιατί αυτό πάντα εξαρτάται από το μέτρο σύγκρισης, είναι ακόμη αρκετά ισχυρή».

Σε ό,τι αφορά τα αίτια των κακών εκλογικών αποτελεσμάτων στην Βαυαρία και στην Έσση, ο Πρόεδρος της Bundestag αναγνωρίζει ότι ευθύνεται και η κυρία Μέρκελ, «το δήλωσε άλλωστε η ίδια», τόνισε, αλλά κάνει λόγο και για τις μεγάλες αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφορίας, οι οποίες, όπως λέει, θέτουν υπό πίεση τις δημοκρατίες δυτικού τύπου.