Σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας αξίας 15δισ. αγοράζει η Σ.Αραβία από τις ΗΠΑ

Ένα προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που κατασκευάζει η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin, έναντι τιμήματος 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αγόρασε η Σαουδική Αραβία, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τετάρτη.

Για το κλείσιμο της συγκεκριμένης συμφωνίας υπήρξε έντονη πίεση από την Ουάσινγκτον, με τον Ντόναλντ Τραμπ να τηλεφωνεί ο ίδιος επί του θέματος στον βασιλιά Σαλμάν.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Σαουδάραβες και Αμερικανοί αξιωματούχοι υπέγραψαν επιστολές στις οποίες περιέχονται τα στοιχεία της προσφοράς και η επικύρωση της αποδοχής της τη Δευτέρα, οριστικοποιώντας έτσι τους όρους της αγοράς 44 εκτοξευτήρων, πυραύλων και άλλου υλικού του συστήματος που είναι γνωστό με την ονομασία Terminal High Altitude Area Defense.

Η κυβέρνηση Τραμπ και στελέχη της Lockheed Martin και της αμερικανικής βιομηχανίας αμυντικού εξοπλισμού ευρύτερα έκαναν εντατικές προσπάθειες τις τελευταίες εβδομάδες για να προχωρήσει η εκτέλεση κάποιων από τις λιγοστές χειροπιαστές συμφωνίες στο πλαίσιο ενός – πολυδιαφημισμένου από τον Ρεπουμπλικάνο μεγιστάνα – πακέτου αγοράς όπλων αξίας 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η προσπάθεια εντάθηκε εν μέσω των πληροφοριών και των ανησυχιών για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και η πιθανή εμπλοκή της σαουδαραβικής ηγεσίας σε αυτή.

Η διαπραγμάτευση για την αγορά του συστήματος THAAD βρισκόταν σε εξέλιξη από τον Δεκέμβριο του 2016. Ο Τραμπ συζήτησε με τον σαουδάραβα μονάρχη Σαλμάν για την αγορά του THAAD κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους στα τέλη του Σεπτεμβρίου, είχε δηλώσει στο Reuters στέλεχος της σαουδαραβικής κυβέρνησης τον Οκτώβριο. H συμφωνία αναμενόταν να οριστικοποιηθεί εντός του έτους.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η συμφωνία έχει στόχο να υποστηριχθεί «η ασφάλεια της Σαουδικής Αραβίας και της περιοχής του Κόλπου μακροπρόθεσμα, μπροστά στη μεγεθυνόμενη απειλή των βαλλιστικών πυραύλων του ιρανικού καθεστώτος και εξτρεμιστικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν».

Αψηφώντας τον Λευκό Οίκο, η Γερουσία έδωσε το πράσινο φως την Τετάρτη σε μια απόφαση που προβλέπει τον τερματισμό της στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ στη συμμαχία υπό σαουδαραβική διοίκηση που έχει επέμβει από το 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη. Αυτό σημαίνει πως η οριστική ψηφοφορία για το μέτρο ενδέχεται να γίνει εντός των ημερών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters