INTIME

Σ. Φάμελλος: «Ισότιμη η συμμετοχή του πολίτη και των φορέων στα συνέδρια»

Στη σημασία που έχουν και το ρόλο που διαδραματίζουν τα περιφερειακά συνέδρια αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης 102 FM.

“Τα αναπτυξιακά συνέδρια μας δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου και ταυτόχρονα να ακούσουμε τι θέλει ο κόσμος της κάθε περιοχής”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι με την ολοκλήρωση κάθε αναπτυξιακού συνεδρίου, οι προτάσεις που ακούστηκαν και οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν από την πλευρά των υπουργείων παρακολουθούνται από ειδικό κυβερνητικό όργανο που έχει συσταθεί με σκοπό την πορεία της υλοποίησης  των έργων. «Τα αναπτυξιακά συνέδρια διαμορφώνουν μια ατζέντα στην οποία συμμετέχει ισότιμα και δημοκρατικά ο πολίτης και ο επιχειρηματίας ή επαγγελματίας, όποια ιδιότητα κι αν έχει, χωρίς να περιμένει έξω από τα υπουργικά γραφεία.  Έχει ενεργό ρόλο και δεν παραμένει αμέτοχος στο σχεδιασμό της ανάπτυξης, όπως γινόταν έως σήμερα. Για παράδειγμα, χθες, πρώτη ημέρα του συνεδρίου, συζητήσαμε για πολιτικές, αλλά και για ειδικά θέματα όπως οι μυδοκαλλιέργειες  και το Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας του Ολύμπου», σχολίασε ο κ. Φάμελλος.

Τι είπε ο Σ. Φάμελλος για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης

Ερωτηθείς για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης, ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε ότι ήδη δρομολογούνται από το ΥΠΕΝ δύο σημαντικές παρεμβάσεις:  η εξυγίανση της τάφρου του Δενδροποτάμου και των βυρσοδεψείων της περιοχής, και η οργάνωση της βιομηχανικής περιοχής του Καλοχωρίου, από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Παράλληλα, για το ζήτημα της δυσοσμίας στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου ανέφερε πως  ολοκληρώθηκαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και μέσω πόρων ύψους 350.000 ευρώ που προέρχονται από το ΥΠΕΝ και τα Ελληνικά Πετρέλαια αγοράστηκε το μηχάνημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και ο πρόσθετος εξοπλισμός για το σταθμό μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Κορδελιού.

“Τέλος Μαρτίου θα έχουμε τα αποτελέσματα των πρώτων μετρήσεων, αλλά παραμένει απαράδεκτο το γεγονός ότι για λόγους γραφειοκρατίας χάθηκε ένας ολόκληρος χρόνος για την ολοκλήρωση των προμηθειών”, δήλωσε σχετικά.

Το δυτικό παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης

Για το δυτικό παράκτιο μέτωπο της πόλης επεσήμανε το γεγονός ότι για χρόνια δεν υπήρξε κάποια αξιοσημείωτη πρωτοβουλία, ενώ ανέφερε την πρόσφατη έγκριση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου της Πυλαίας, μετά από 15 χρόνια, και την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τα ρέματα του Θερμαϊκού ως σημαντικά βήματα που συνδέονται με την ανατολική παράκτια ζώνη.

“Η συζήτηση αυτή τη στιγμή ανάμεσα στους Δήμους, την Περιφέρεια και το ΥΠΕΝ επικεντρώνεται στην εκπόνηση ενός χωρικού σχεδίου που θα  συνδυάζει την ενοποίηση και την ποιότητα του χώρου με αναπτυξιακές και οικονομικές δραστηριότητες”, ανέφερε σχετικά.

Οι δασικοί χάρτες στην Κεντρική Μακεδονία

Παράλληλα, ανέφερε πως η Κεντρική Μακεδονία είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας στην ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών, αφού έχουμε ήδη κυρωμένους χάρτες σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Πιερία, ενώ η Ημαθία,  οι Σέρρες, η Πέλλα και το Κιλκίς βρίσκονται σε φάση ανάρτησης.

“Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι η κεντρική Μακεδονία θα έχει ενάμιση χρόνο νωρίτερα από την υπόλοιπη Ελλάδα κυρωμένους δασικούς χάρτες. Στα μέσα του 2019, θα γνωρίζουμε σε κάθε σημείο της επικράτειας της κεντρικής Μακεδονίας πού είναι δάσος, πού είναι χορτολιβαδική έκταση, πού μπορεί ή δεν μπορεί να χτιστεί ξενοδοχείο, ποίμνιο στάσιμο, βιοτεχνία, κλπ. Πρόκειται για ένα μεγάλο πλεονέκτημα, ένα εργαλείο που ενισχύει την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής, διότι εισάγει ξεκάθαρους κανόνες ως προς τις χρήσεις γης”, σχολίασε.

Καμπανάκι κινδύνου

Ο Σωκράτης Φάμελλος, πάντως, δήλωσε ότι υπάρχουν δήμοι που δεν έχουν αποστείλει ακόμα τα όρια των οικιστικών πυκνώσεων, ενώ η καταληκτική ημερομηνία είναι η 15η Μαΐου. Ως εκ τούτου, “την άλλη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε  ποιοι Δήμοι έχουν συμμορφωθεί και ποιοι όχι, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες σχετικά με το εάν ο δήμος στον οποίο ανήκουν υποστηρίζει το έργο των δασικών χαρτών, άρα και τα συμφέροντα των δημοτών”, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας τη σπουδαιότητα του έργου των δασικών χαρτών ως προς τη διασφάλιση του δικαίου  στις πράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και των χρήσεων γης. Μάλιστα, προανήγγειλε αλλαγές στις διαχειριστικές μελέτες των δασών, γιατί το θεσμικό πλαίσιο των δασικών μελετών διαμορφώθηκε προ 65 ετών.

Το θέμα των απορριμμάτων

Όσον αφορά το ζήτημα των απορριμμάτων και αποβλήτων, ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ είπε: “Εδώ και δύο χρόνια έχουμε ένα νέο περιφερειακό σχεδιασμό ο οποίος προβλέπει ότι οι Δήμοι θα διαχειρίζονται το 50% των απορριμμάτων. Δυστυχώς, το αντίστοιχο ποσοστό ανακύκλωσης των Δήμων της κεντρικής Μακεδονίας κυμαίνεται από 3 έως 7%, τη στιγμή που ο νέος νόμος για την ανακύκλωση ξεκαθαρίζει ότι πολίτες και Δήμοι θα πληρώνουν τέλη καθαριότητας με βάση την απόδοση της ανακύκλωσης» και συμπλήρωσε:

«Πριν από έναν μήνα, επιχορηγήθηκε με 3,7 εκατομμύρια ευρώ για μελέτες έργων απορριμμάτων ο ΦοΔΣΑ κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, χρηματοδοτήσαμε δύο μεγάλες μονάδες επεξεργασίας δυτικά και ανατολικά της Θεσσαλονίκης και οκτώ μονάδες επεξεργασίας οργανικών και κομποστοποίησης. Έχουμε καλέσει σύσκεψη  με όλους τους αρμόδιους φορείς και όλους τους Δημάρχους, μετά το Πάσχα, ώστε να έχουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης αυτών των έργων”.