INTIME

Σ. Φάμελλος: «Καμία περίπτωση ιδιωτικοποίησης του νερού»

Κατηγορηματικά αποκλείει το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του νερού ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος.

Με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93.4 FM», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση ιδιωτικοποίησης του νερού» και εξηγώντας πως «η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ αποτελεί μονοσήμαντη επιλογή της κυβέρνησης, και αυτό  έχει καταστεί σαφές από την πλευρά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού”.

Παράλληλα, υποστήριξε πως ακόμη και στους κόλπους της ΝΔ εκφράζονται, πλέον, σφοδρές διαφωνίες για το εν λόγω ζήτημα.

«Τόσο ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Κυρίζογλου, όσο  και οι δήμοι της Θεσσαλονίκης, ανεξάρτητα από την κομματική τους  τοποθέτηση,  έχουν δηλώσει ότι είναι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΥΑΘ, διαφωνώντας  με τη ΝΔ και τις δηλώσεις του συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη, κ.  Θεοδωρικάκου. Επίσης, σε χθεσινή κοινή μας συνέντευξη, ούτε ο κ. Καλαφάτης  πήρε θέση. Φαίνεται ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δημιουργεί ρήγματα και διαφωνίες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε χθεσινή κοινή μας συνέντευξη και ο κος Καλαφάτης δεν πήρε θέση», ανέφερε σχετικά.

«Η θέση της κυβέρνησης είναι ενιαία, πάγια και σταθερή. Το νερό είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται. Υπάρχει ήδη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΥΔΑΠ και από την πλευρά μας θα κατοχυρώσουμε και συνταγματικά το νερό ως κοινωνικό αγαθό”, συμπλήρωσε.

Τι είπε ο Σ. Φάμελλος για το πρόβλημα με τον αγωγό στην Αραβησσό

Όσον αφορά το τεράστιο πρόβλημα που ταλαιπώρησε τις προηγούμενες ημέρες τη Θεσσαλονίκη, ο Σ. Φάμελλος επανέλαβε ότι υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων για την κακή κατάσταση των υποδομών της ΕΥΑΘ, αποτέλεσμα της επιλογής του παλιού πολιτικού συστήματος να πουλήσει το νερό της Θεσσαλονίκης και την ΕΥΑΘ απαξιώνοντας με αυτό τον τρόπο όλους τους τομείς του δημοσίου.

“Το πρόβλημα που προέκυψε στην υδροδότηση της Θεσσαλονίκης είναι η επίπτωση του σχεδίου ιδιωτικοποίησης των προηγούμενων κυβερνήσεων στην ΕΥΑΘ, γιατί προετοίμαζαν την ιδιωτικοποίηση με περιορισμό των δημόσιων υποδομών και μείωση προσωπικού της ΕΥΑΘ”, σχολίασε.

Πρόσθεσε, δε, ότι είναι λάθος να αρχίσει ένας εμφύλιος στη Θεσσαλονίκη, με βάση τις κομματικές ταυτότητες των αιρετών της αυτοδιοίκησης, εφόσον τα κυβερνητικά στελέχη ήταν από την πρώτη στιγμή στην περιοχή της βλάβης και ανακοίνωσαν το χρονοδιάγραμμα επισκευής που τηρήθηκε, ενώ δεν υπήρχε αντίστοιχο ενδιαφέρον και παρουσία από τους αυτοδιοικητικούς, παρά μόνο μετά την επισκευή της βλάβης.

«Χρειαζόμαστε ένα πιο συμπαγές σχέδιο ασφάλειας νερού»

“Πέρα από τις κομματικές αντιπαραθέσεις, στους Θεσσαλονικείς αυτές τις μέρες έλειψε ένα πολύτιμο αγαθό, το νερό. Αυτό είναι το πρόβλημα που πρέπει εμείς να διαχειριστούμε, ανεξάρτητα των ευθυνών των προηγούμενων κυβερνήσεων. Και για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε ένα πιο συμπαγές σχέδιο ασφάλειας νερού», ανέφερε στη συνέχεια και συμπλήρωσε:

«Οφείλουμε να παρέχουμε με κοινωνική δικαιοσύνη και προνοητικότητα αυτόν τον πολύτιμο πόρο σε όλους τους Θεσσαλονικείς. Και αυτό το σχέδιο πρέπει να υπάρχει και για τις περιόδους λειψυδρίας, μέχρι να γίνει η επέκταση του διυλιστηρίου. Καλούμαστε να αναμετρηθούμε με αυτό το καθήκον και να διαχειριστούμε προς όφελος των πολιτών όλα τα μεγάλα προβλήματα και τα σοβαρότατα ελλείμματα της χώρας, που εντοπίζουμε σε όλους τους τομείς, μετά από αυτή τη φοβερή κρίση της χώρας μας”.