Μαντέλης: Φυλάκιση με εξαγορά σε… 32 δόσεις

Στα πέντε χρόνια έριξε το Εφετείο την πρωτόδικη ποινή των οκτώ ετών με την οποία είχε τιμωρηθεί ο Τάσος Μαντέλης για τις «χορηγίες» από τη Siemens.

Tο δευτεροβάθμιο δικαστήριο μείωσε την ποινή σε φυλάκιση πέντε ετών, εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι για να αφεθεί ελεύθερος ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να πληρώσει ποσό που φτάνει τις 140.000 ευρώ.

Με δόσεις θα πληρώσει ο Τάσος Μαντέλης

«Να με ελαφρύνετε όσο μπορείτε. Ζω με 1.100 ευρώ το μήνα σύνταξη εγώ και η οικογένεια μου», είπε ο Τάσος Μαντέλης, ζητώντας από το δικαστήριο το ποσό της ποινής να καταβληθεί σε δόσεις και επιπλέον να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο αυτό που θα επιδικαστεί ως χρηματική ικανοποίηση του Δημοσίου.

Οι δικαστές αποφάσισαν να του χορηγηθεί η δυνατότητα πληρωμής των 140.000 ευρώ σε 32 μηνιαίες δόσεις, ενώ επιδίκασε 30.000 ευρώ, απαιτητά από όλους τους καταδικασθέντες, ως χρηματική ικανοποίηση του Δημοσίου.

Παράλληλα, οι δικαστές αποφάσισαν το ποσό περίπου 230.000 ευρώ του Τάσου Μαντέλη που είχε δεσμευτεί μόλις έγινε γνωστή η υπόθεση να δοθεί ως ικανοποίηση στον ΟΤΕ και όχι στο Ελληνικό Δημόσιο, όπως είχε ζητήσει ο ίδιος.

Στη φυλακή ο Ηλίας Γεωργίου

Από τη φυλακή, ωστόσο, δεν γλίτωσε το άλλοτε μεγαλοστέλεχος της Siemens Hellas και «δωροδότης» του κ. Μαντέλη, Ηλίας Γεωργίου. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 11 ετών. Η συνήγορος του 80χρονου είπε πως θα ζητήσει αναίρεση της απόφασης από τον Άρειο Πάγο και άμεση αναστολή της ποινής.

Τέλος, το δικαστήριο καταδίκασε τον συνεργάτη του πρώην υπουργού, Αριστείδη Μαντά, σε φυλάκιση 30 μηνών με αναστολή.