Τα γυρίζει ο Κοντονής: «Το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει για όλους»

Τα γυρίζει ο Σταύρος Κοντονής μετά το χθεσινό του ατόπημα στη Βουλή, όπου αμφισβήτησε το τεκμήριο αθωότητας των «10», υποστηρίζοντας σήμερα στην τηλεόραση του Alpha πως «το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει για όλους».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι «Το ελληνικό κράτος θα πρέπει στο μέλλον να αναζητήσει δικαστικά, όπως άλλωστε έχει πει και ο πρωθυπουργός, τη ζημία που έχει υποστεί, δηλαδή τον φόρο αίματος που πλήρωσε ο ελληνικός λαός αυτά τα χρόνια από αυτό το τεράστιο σκάνδαλο».

Mea Culpa Κοντονή

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που δέχθηκε ότι αμφισβήτησε το τεκμήριο αθωότητας λέγοντας χθες στη Βουλή «εύχομαι ορισμένοι από τους εμπλεκομένου ή και όλοι, να αποδείξουν την αθωότητά τους», ο κ. Κοντονής είπε ότι πρόκειται «περί γελοιοτήτων». «Ορισμένοι κύκλοι πιάνονται από εκφράσεις συνήθεις στη δικηγορία, μου κάνει εντύπωση πως μεγαλοποιούνται ορισμένα πράγματα για να μου ασκήσουν κριτική ότι αμφισβητώ το τεκμήριο αθωότητας. Σε κάθε περίπτωση θα ήταν πιο σωστό να έλεγα να αποδειχθεί η αθωότητά τους. Το τεκμήριο αθωότητας ισχύει γι’ όλους μέχρι τέλους και το βάρος της απόδειξης της κατηγορίας το έχει σε κάθε περίπτωση, είτε ο μηνυτής είτε ο μηνυτής και ο εισαγγελέας», προσέθεσε.

Σχετικά με το χρόνο που έχει ορισθεί για τις εργασίες της Επιτροπής και για το εάν θα κληθούν να καταθέσουν προστατευόμενοι μάρτυρες, όπως ζήτησε η αντιπολίτευση, είπε ότι η ίδια η  Επιτροπή θα κρίνει αν πρέπει να εξετάσει περαιτέρω θέματα και να το ζητήσει από το Βουλή όπως είχε συμβεί με την υπόθεση του κ. Παπακωνσταντίνου, όπου και είχε δοθεί παράταση αλλά και επέκταση του κατηγορητηρίου. Ο κ. Κοντονής διευκρίνισε ότι στην περίπτωση που η Επιτροπή αποφασίσει να καλέσει τους προστατευόμενους μάρτυρες, θα δώσουν κατάθεση υπό καθεστώς προστασίας. «Οι εγγυήσεις που υπάρχουν γι’ αυτούς τους μάρτυρες κατά τη δικαστική διαδικασία, υπάρχουν και για κάθε άλλη διαδικασία», ανέφερε.

«Από τον Δεκέμβριο του 2016 η υπόθεση στα χέρια της δικαιοσύνης»

Κληθείς να σχολιάσει ζήτημα που έθεσε χθες κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ρωτώντας πώς είναι δυνατόν να εμφανίζονται σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύματα ότι ένας πρώην πρωθυπουργός εμπλέκεται στην υπόθεση έντεκα μήνες πριν υπάρξει η πρώτη σχετική κατάθεση, ο κ. Κοντονής απάντησε:

«Δεν το ξέρω. Τα περί φιλοκυβερνητικών μέσων μπορεί να έχουν μια πραγματική διάσταση, πλην όμως και μέλη της κυβέρνησης έχουν πληγεί κατ’ επανάληψη από φιλοκυβερνητικά υποτίθεται μέσα. Υπάρχουν δημοσιογραφικές έρευνες οι οποίες βασίζονται σε πηγές και άλλες φορές επιβεβαιώνονται και άλλες διαψεύδονται. Η κυβέρνηση λέει την άποψή της στο φως και με παρρησία. Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι στα χέρια της δικαιοσύνης από τον Δεκέμβριο του 2016. Όταν είχα διαβιβάσει τις σχετικές πληροφορίες και δημοσιεύματα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, είχα ζητήσει να διεξαχθεί έρευνα, όπως και έγινε. Η δημοσιογραφική έρευνα βοηθάει αρκετά σε αυτές τις περιπτώσεις. Η έρευνα που διεξάγεται από την ελληνική δικαιοσύνη δεν είναι η μόνη πηγή. Υπάρχουν έρευνες και σε άλλα κράτη οι οποίες εξετάζουν και την ελληνική πτυχή της υπόθεσης».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ