Τα επόμενα βήματα της Τερέζα Μέι

Μια μέρα μετά την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit από τους 27, τα βλέμματα όλων στρέφονται στο Λονδίνο ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για την έγκριση ή την απόρριψή της από το κοινοβούλιο στις 11 Δεκεμβρίου.

Εκστρατεία τριών εβδομάδων ξεκινάει από σήμερα η Τερέζα Μέι, προκειμένου να εξηγήσει σε βουλευτές και πολίτες τα βασικά σημεία της Συμφωνίας που επετεύχθη την Κυριακή στις Βρυξέλλες. Είναι η τελευταία και κρισιμότερη μάχη που δίνει η πρωθυπουργός ώστε να εξασφαλίσει την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των βουλευτών.

Προς το παρόν ενστάσεις για την Συμφωνία αποχώρησης και την Πολιτική Διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ηνωμένου Βασιλείου εκφράζονται από όλες τις πλευρές του Κοινοβουλίου.

Κυκλοφορούν πολλές και διαφορετικές απόψεις και κριτικές, με ορισμένες εξ αυτών να αγγίζουν τα όρια του γελοίου, ωστόσο κανείς δεν έχει ένα επεξεργασμένο εναλλακτικό σχέδιο.

Σε αχαρτογράφητα νερά η Μ. Βρετανία

Οι πάντες στο Λονδίνο γνωρίζουν πάντως ότι η καταψήφιση της Συμφωνίας και της Διακήρυξης, ειδικά όταν και τα δύο κείμενα έχουν περάσει με ομοφωνία από τους 27 στις Βρυξέλλες, οδηγεί τη χώρα σε αχαρτογράφητα νερά και στην μεγαλύτερη πολιτική κρίση της μεταπολεμικής της ιστορίας. Πιο συγκεκριμένα οδηγεί στην ανατροπή της κυβέρνησης, σε εκλογές, σε δεύτερο δημοψήφισμα ή και σε μόνιμη παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Βρυξέλλες δια στόματος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έσπευσαν να στηρίξουν τη Τερέζα Μέι προειδοποιώντας ότι αυτή είναι η μόνη Συμφωνία ότι δεν υπάρχει «σχέδιο β» και ότι οι Βρετανοί βουλευτές θα πρέπει να σταθούν στο ύψος του αξιώματος που τους έχουν δώσει οι πολίτες και να την υπερψηφίσουν.

Με αυτά τα δεδομένα το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι: ποιος βουλευτής, ειδικά από την πλειοψηφία εκείνων που δηλώνουν φιλοευρεωπαίοι και πραγματιστές, θα πάρει επάνω του την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα στο άγνωστο και το χάος;