Τα ΗΑΕ απένειμαν χάρη στον Βρετανό Μάθιου Χέτζις

Καθ’ οδόν προς την πατρίδα του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ο Βρετανός διδακτορικός φοιτητής στον οποίο απονεμήθηκε χάρη κι έτσι απαλλάχθηκε από την ποινή ισόβιας κάθειρξης που του είχε επιβληθεί για κατασκοπεία, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι αρχές των ΗΑΕ ανακοίνωσαν την απονομή χάριτος στον Μάθιου Χέτζις έπειτα από τη μετάδοση ενός βίντεο στο οποίο ο φοιτητής «ομολογεί» πως είναι μέλος της υπηρεσίας κατασκοπείας της Βρετανίας, γενικά γνωστής με την ονομασία MI6.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο φοιτητής, 31 ετών, είναι κατάσκοπος και χαιρέτισε την απόφαση των αρχών στα Εμιράτα να του απονείμουν χάρη.

Ο Χέτζις επιβιβάστηκε σε πτήση με προορισμό το Λονδίνο που αναχώρησε από το Ντουμπάι, ανέφερε ο φωτοειδησεογράφος του Ρόιτερς, που βρισκόταν στο αεροδρόμιο.

Ο διδακτορικός φοιτητής του Πανεπιστημίου Ντέραμ κρατείτο από την 5η Μαΐου, όταν συνελήφθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι, έπειτα από μια δεκαπενθήμερη επίσκεψή του στα ΗΑΕ για ερευνητικούς σκοπούς.

Η οικογένεια του Χέτζις διαβεβαίωσε ότι ο νεαρός είναι αφοσιωμένος στην έρευνα για το διδακτορικό του, όμως, έκρινε, για κάποιον λόγο ενόχλησε τις υπηρεσίες ασφαλείας και το δικαστικό σύστημα των ΗΑΕ. Οι αρχές των Εμιράτων αντίθετα τον χαρακτήρισαν κατάσκοπο και υποστήριξαν ότι η δίκη του ήταν δίκαιη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ