Τα Σκόπια παίζουν… καθυστερήσεις για το όνομα

Παιχνίδι τακτικής από τα Σκόπια ή κάτι άλλο; Ερωτηθείς πότε θα γίνει η περιβόητη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση, εκφράζοντας μεν την επιθυμία να το πράξει μέσα στις επόμενες ώρες, αλλά αφήνοντας το ζήτημα ανοικτό.

«Θα ήθελα να πραγματοποιήσω την τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό αύριο… Μπορεί να τηλεφωνήσω στην Αθήνα και ελπίζω θα γίνει πολύ σύντομα», δήλωσε σχετικά την Πέμπτη (7/6).

Κατόπιν, παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ που είχε δοθεί στη δημοσιότητα λίγο νωρίτερα, λέγοντας: «Δεν θα σχολιάσω κάτι περαιτέρω από τη δήλωση του ΥΠΕΞ πως είμαστε πολύ κοντά, αλλά είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια βιώσιμη και με διάρκεια λύση και 100% ασφαλής για τις επόμενες γενιές».

«Αισιόδοξος, αλλά…»

«Όπως βλέπετε, παραμένω αισιόδοξος, παρότι δεν είναι πολύ εύκολο, είναι ευαίσθητο, αλλά είναι πολύ σημαντικό», πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ, με μία δήλωση που θα μπορούσε κάλλιστα να μεταφραστεί και ως ένα μεγάλο «ναι μεν, αλλά…».

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, εξάλλου, παραδέχτηκε ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι «σφιχτά». Την ίδια ώρα, πάντως, το ΥΠΕΞ του γειτονικού κρατιδίου ισχυρίζεται ότι τα Σκόπια δεν… βιάζονται, αφού αυτό που προέχει είναι «η ποιότητα της συμφωνίας» και όχι οι «βιαστικές κινήσεις».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ των Σκοπίων:

«Σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή όπου υπάρχει προσπάθεια υπέρβασης των διαφορών στο ονοματολογικό μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, το υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί απαραίτητο να ενημερωθεί το εγχώριο και διεθνές κοινό για τα εξής:

Έχει επιδειχθεί καλή θέληση και έχουν επιτευχθεί σημαντικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Σε αυτή τη συγκυρία, όπως και σε οποιαδήποτε διαδικασία αυτού του χαρακτήρα, είναι απαραίτητο οι ομάδες εργασίας να μεταφέρουν την εν λόγω καλή θέληση σε κείμενο συμφωνίας, το οποίο θα αντικατοπτρίζει καταλλήλως τις ουσιαστικές παραμέτρους, που χαρακτηρίζουν την πολιτική κατανόηση που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Με αυτό το στόχο, η ΠΓΔΜ εργάζεται σκληρά για να επιτευχθεί αυτό το ταχύτερο δυνατό και πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΓΔΜ υπογραμμίζει ότι θέματα τόσο μεγάλης σημασίας δεν επωφελούνται από τυχόν βιαστικές κινήσεις. Η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη επίτευξης μίας βιώσιμης λύσης αποδεκτής και από τις δύο πλευρές υπερβαίνουν κατά πολύ την ανάγκη τήρησης οποιωνδήποτε προθεσμιών για την οριστικοποίηση της διαδικασίας».