Τεχνική βλάβη βύθισε στο σκοτάδι για ώρες το Άμστερνταμ

Στο σκοτάδι βυθίστηκε για πολλές ώρες το Άμστερνταμ εξαιτίας μιας ιδιαίτερα σοβαρής τεχνικής βλάβης, με αποτέλεσμα η πρωτεύουσα της Ολλανδίας σχεδόν να… νεκρώσει.

Το μπλακάουτ σημειώθηκε γύρω στις 11 το πρωί (12.00 ώρα Ελλάδας) όταν κόπηκε ένα καλώδιο κατά τη διάρκεια έργων σε ένα προάστιο στα νότια του ιστορικού κέντρου της ολλανδικής πρωτεύουσας, εξήγησε η εταιρεία ηλεκτροδότησης Liander.

Δεν θα ήταν υπερβολή εάν γράφαμε ότι τα πάντα ακινητοποιήθηκαν. Στους δρόμους, για παράδειγμα, οι περαστικοί έβγαζαν φωτογραφίες τα ακινητοποιημένα τραμ.

Στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά

Σύμφωνα με την εταιρεία Liander, περίπου 10.000 νοικοκυριά παραμένουν ακόμη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και «δεν είναι δυνατόν να διευκρινίσουμε πότε θα αποκατασταθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση».

Οι συναγερμοί ασφαλείας σήμαναν και στα μουσεία. Το Ράικσμουζέουμ, που φιλοξενεί αμέτρητους καλλιτεχνικούς θησαυρούς, όπως την περίφημη «Νυχτερινή περιπολία» του Ρέμπραντ, εκκενώθηκε και έκλεισε τις πύλες του. Το ίδιο συνέβη και με το αρχαιολογικό μουσείο Άλαρντ Πίρσον που βρίσκεται σε μικρή απόσταση. Άλλα μουσεία, όπως το Μουσείο Βαν Γκογκ και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Στέντελαϊκ παρέμειναν ανοιχτά για το κοινό.