INTIME

«Άλλο κριτική, άλλο επικοινωνιακή τυμβωρυχία»

Για «επικοινωνιακή τυμβωρυχία» κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Τρίτης (31/7). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως η κριτική προς την κυβέρνηση είναι «θεμιτή και αναγκαία». Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «είναι άλλο η κριτική, άλλο η πολιτική αντιπαράθεση και άλλο η επικοινωνιακή τυμβωρυχία».

«Είναι δεδομένο και έχει συμβεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν η πολιτική σύγκρουση με αφορμή φυσικές καταστροφές να οδηγεί ακόμη και σε υπερβολές. Από αυτό κανένα κόμμα δεν έχει παραμείνει απρόσβλητο», σημείωσε αρχικά.

«Ούτε βεβαίως είναι λογικό να μην γίνεται πολιτικός διάλογος, κριτική, καταλογισμός ευθυνών ακόμη και σφοδρή πολιτική σύγκρουση για τα αίτια και τους υπευθύνους μιας φυσικής καταστροφής. Έτσι λειτουργεί και έτσι πρέπει να λειτουργεί η δημοκρατία. Η κριτική λοιπόν, η αποτίμηση και ο καταλογισμός της ευθύνης σε όποιον την έχει ή σε όποιον θεωρούμε ότι την έχει είναι αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης», ανέφερε στη συνέχεια, πριν ανεβάσει τους τόνους.

«Ψευδείς ειδήσεις, διαστρέβλωση δηλώσεων υπουργών»

«Σήμερα όμως δεν πρόκειται περί αυτού. Η στάση ορισμένων στελεχών της ΝΔ, του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αλλά και ορισμένων μέσων ενημέρωσης δεν μένουν σε αυτό. Αντίθετα έχουν εκκινήσει μια απίστευτη εκστρατεία προπαγάνδας, συκοφαντίας και παραπλάνησης με μοναδικό στόχο να δημιουργήσουν εντυπώσεις», υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας και συνέχισε λέγοντας:

«Από τις ψευδείς ειδήσεις, τη διαρκή διαστρέβλωση δηλώσεων υπουργών από στελέχη που είτε ανήκουν είτε σχετίζονται με τη ΝΔ και την αναπαραγωγή τους από τα μέσα, μέχρι τη δήθεν οργισμένη επιστολή συζύγου συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη, που εμφανίστηκε ψευδώς ως θύμα της πυρκαγιάς, και από την καταγγελία ότι δήθεν εθελοντές δασοπυροσβέστες έμειναν νηστικοί κατά την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς μέχρι και τις διαρκείς παραπλανητικές ειδήσεις για την ώρα ανεύρεσης των νεκρών, όπως το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος που παρουσίασε την ώρα εκκίνησης της επιχείρησης διάσωσης και απεγκλωβισμού ως ώρα ανεύρεσης των πρώτων σορών θα μπορούσε κανείς να πολλαπλασιάσει τον κατάλογο».

«Η κυβέρνηση δεν θα παρασυρθεί στο βούρκο»

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε αυτόν το ‘βούρκο’. Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε τον απαιτούμενο σεβασμό στα θύματα της πυρκαγιάς. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην μείνει κανείς μόνος του αυτές τις δύσκολες ώρες. Και θα αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα επιχειρησιακά και πολιτικά όσα έγιναν ή δεν έγιναν τις τελευταίες μέρες χωρίς να επιχειρήσουμε την συγκάλυψη καμίας ευθύνης», συμπλήρωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Η ενίσχυση των πληγέντων

Πέραν της κριτικής στη στάση της ΝΔ, η ενημέρωση των συντακτών περιλάμβανε και αναφορά στα μέτρα για τη στήριξη και την ενίσχυση των πληγέντων από τις πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, με σημερινή τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών «απλοποιείται η διαδικασία για την χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε όσους περιέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεπεία φυσικών καταστροφών».

Από το υπουργείο Υποδομών ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων για τη διάθεση του εφάπαξ επιδόματος στους πληγέντες, στα τέσσερα κέντρα που έχουν ανοίξει για αυτό το σκοπό σε Ραφήνα, Μαραθώνα, Κινέτα και στο υπουργείο. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η πορεία κατάθεσης των αιτήσεων συνεχίζεται ομαλά και έως τις 16:00 είχαν υποβληθεί 429 αιτήσεις.

Επίσης, από σήμερα τέθηκε σε λειτουργία και η τηλεφωνική γραμμή με αριθμό 210 – 6247000 στην οποία μπορούν να καλούν οι πληγέντες και να ενημερώνονται για θέματα που αφορούν είτε το υπουργείο Υποδομών, είτε για φορολογικά ζητήματα.

Παράλληλα, συνεχίζεται από τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου η υλοτόμηση καμένων δασικών ειδών, καθώς και η αποκομιδή αποβλήτων.

Οι αιτήσεις για επιδόματα

Το υπουργείο Εργασίας υπογράφει σήμερα τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για την ενεργοποίηση των παροχών προς τους πληγέντες από την πυρκαγιά. Για τα βοηθήματα που δεν θα δοθούν αυτοματοποιημένα, όπως οι ρυθμίσεις εισφορών και δόσεων, το επίδομα ανεργίας, και η εφάπαξ ενίσχυση στους άνεργους, οι δικαιούχοι μπορούν ήδη να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ και του ΕΦΚΑ.

Όσον αφορά τις διπλές συντάξεις, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως τις 20 Αυγούστου, ενώ ο ΕΦΚΑ έχει ανοίξει τηλεφωνική γραμμή που εξυπηρετεί σε προτεραιότητα τους πληγέντες στον τηλεφωνικό αριθμό 1555 για οποιαδήποτε πληροφορία αφορά ασφαλιστικές ρυθμίσεις και παροχές.

Τα αυθαίρετα και η απόφαση για σύγκρουση

Όπως ανέφερε, επίσης, ο κ. Τζανακόπουλος, «η επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος ολοκληρώνει ένα πλήρες σχέδιο νομοθετικών και κανονιστικών πρωτοβουλιών το οποίο στοχεύει στην επιτάχυνση της αντιμετώπισης του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης, ιδιαίτερα σε δασικές περιοχές και στον αιγιαλό, αλλά και στις οικιστικές πυκνώσεις».

Όπως προανήγγειλε, το σχέδιο αυτό «πρόκειται να παρουσιάσει πιθανότατα αύριο ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σταθάκης».

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο επικαλέστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής υπάρχει λίστα με 2.500 αυθαίρετα σε δασική έκταση αλλά και 685 αυθαίρετα στον αιγιαλό, τα οποία σύμφωνα με τις σχετικές εισηγήσεις των κτηματικών και δασικών υπηρεσιών προσδιορίζονται ως προς κατεδάφιση.

«Η απόφαση του πρωθυπουργού είναι σαφής. Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με συμφέροντα για να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποφυγή παρόμοιας καταστροφής στο μέλλον», τόνισε για το ζήτημα ο ίδιος, υποστηρίζοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να κάνει πίσω.