INTIME

Τζανακόπουλος: «Θα στηριχθεί από την ελληνική κοινωνία η συμφωνία»

Αισιόδοξος ότι η συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών θα κερδίσει τη στήριξη και μέσα στην ελληνική κοινωνία, εμφανίστηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί δεν καταδίκασε τα περιστατικά ακραίας βίας με την οποία λειτούργησαν ακροδεξιές δυνάμεις στο χθεσινό συλλαλητήριο.

Επίθεση και στην Φ. Γεννηματά

Ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στον Τύπο επιτέθηκε επίσης στο ΚΙΝΑΛ και τη Φώφη Γεννηματά με αιχμή τη διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου, ενώ σχολιάζοντας την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά από το Ποτάμι, σημείωσε πως εδώ και καιρό βρισκόταν σε συνεννόηση με τη Ν.Δ. και ήταν κάτι που αναμενόταν.

«Δυστυχώς τα περιστατικά βίας ήταν μαζικά στο συλλαλητήριο» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, όμως ακόμα δυστυχέστερο είναι το γεγονός ότι αυτά δεν καταδικάστηκαν από τη μεριά της Ν.Δ. και από τον κ. Μητσοτάκη. «Ο κ. Μητσοτάκης φάνηκε χθες σαν έτοιμος από καιρό να επιτεθεί στην αστυνομία ενώ ήταν ηλίου φαεινότερον ποιος ευθύνεται για την κατάσταση η οποία δημιουργήθηκε στο Σύνταγμα», σχολίασε.

Για την επίθεση στη Βούλτεψη

Για την επίθεση που κατήγγειλε ότι δέχθηκε η βουλευτής της Ν.Δ Σοφία Βούλτεψη, επισήμανε ότι «σε αυτές τις καταστάσεις οδηγεί το φλερτ με το φασισμό και τον εθνικισμό.

Όταν η Ν.Δ εδώ και ένα χρόνο κινητοποιεί τα πιο ακραία αντανακλαστικά ενός τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, καλύπτει και αγκαλιάζει ακροδεξιές πρακτικές, ακροδεξιές αντιλήψεις και φυσικά έχει υιοθετήσει η ίδια μια ακροδεξιά ρητορική, τελικά καταλήγει να πέφτει θύμα των πολιτικών πρακτικών τις οποίες εκείνη έχει εκθρέψει εδώ και περίπου ένα χρόνο».

Φυσικά η επίθεση στην κ. Βούλτεψη είναι καταδικαστέα χωρίς καμία επιφύλαξη συνέχισε ο κ. Τζανακόπουλος, όμως οφείλουμε να πούμε ότι η υιοθέτηση από τη μεριά της Ν.Δ. τέτοιου τύπου λόγου και πρακτικών ήταν μοιραίο ότι θα οδηγήσει σε τέτοιες καταστάσεις».

«Διχαστικός ο τρόπος λειτουργίας της ΝΔ»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταλόγισε διχαστικό τρόπο λειτουργίας στη Ν.Δ. τονίζοντας πως «αντί να συνεχίσει να υπηρετεί την εθνική γραμμή, έτσι όπως και η ίδια βοήθησε να διαμορφωθεί, δηλαδή σύνθετη ονομασία erga omnes και συνταγματική αναθεώρηση, για λόγους που σχετίζονται με την συνοχή της Κ.Ο. έχει επιλέξει εδώ και ένα χρόνο να λειτουργεί διχαστικά, να μιλά για προδοσίες, για μειοδοσίες να υιοθετεί ένα ακραίο λόγο που δεν βοηθά να γίνει μια ψύχραιμη και νηφάλια συζήτηση, γιατί δεν μπορεί να καταθέσει σοβαρά επιχειρήματα».

Τι είπε για τη ΔΗΜΑΡ

Για τη ΔΗΜΑΡ και την απόφαση της Κ.Ε. του κόμματος να στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «πήρε μια ορθή πολιτική απόφαση η οποία οδήγησε στη διαγραφή του».

«Φαίνεται πως εκείνοι που κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ για συναλλαγή, είναι οι ίδιοι που αρέσκονται στις πολιτικές συναλλαγές. Ο κ. Θεοχαρόπουλος κατήγγειλε πως έγινε πρόταση να έχει την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας με αντάλλαγμα την αρνητική του ψήφο στη Συμφωνία των Πρεσπών», σημείωσε.

«Εμείς επί δέκα ημέρες υποστήκαμε την κριτική ότι κάναμε συναλλαγή, δώσαμε ανταλλάγματα, ενώ φαίνεται τελικά ότι εκείνος που υπόσχεται και τάζει και όταν δεν τα καταφέρνει απειλεί και διαγράφει είναι εκείνος που μας κατήγγειλε για συναλλαγές, το Κίνημα Αλλαγής και η κ. Γεννηματά», πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Στην ερώτηση εάν θα υπάρξουν συνομιλίες με την κυβέρνηση με τον κ. Θεοχαρόπουλο, ο υπουργός Επικρατείας είπε «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βρίσκεται σε επαφή και σε συνεννόηση με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, και σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει χώρος για διάλογο με τη ΔΗΜΑΡ». Πρόσθεσε δε, την εκτίμηση του με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η Συμφωνία θα πάρει πάνω από 151 ψήφους.

Για τον Π. Καμμένο

Αναφορικά με πρόσφατες δηλώσεις του Π. Καμμένου, ο υπουργός Επικρατείας είπε υπογράμμισε πως τα στελέχη των ΑΝΕΛ που δεν αποχώρησαν από την κυβέρνηση μαζί με τον Πάνο Καμμένο, έκριναν θετικά τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού για την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης. «Είναι οξύμωρο να καθορίσει κάποιος εκτός κυβέρνησης τη σύνθεση της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση αυτά τα κρίνει ο πρωθυπουργός», ήταν το σχόλιο του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Για τον Ν. Κοτζιά

Επίσης, για όσα είπε για τον Νίκο Κοτζιά ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως αυτού του τύπου οι παρεμβάσεις δεν συμβάλλουν στο να υπάρχει ένα θετικό κλίμα ενώ παρέπεμψε στα όσα είπε και ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην «Αυγή» της Κυριακής, ότι δηλαδή η τιμιότητα του κ. Κοτζιά δεν αμφισβητείται από κανέναν.