Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ποροσένκο – Ποια θέματα συζήτησαν

Η εφαρμογή των συμφωνιών του Μίνσκ, οι τρόποι διευθέτησης της διένεξης στην Ανατολική Ουκρανία και η ανταλλαγή ατόμων που κρατούνται στις δύο χώρες, κατηγορούμενοι είτε για κατασκοπία είτε για τρομοκρατία, ήταν τα θέματα που συζήτησαν κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο.

Το Κρεμλίνο στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η τηλεφωνική συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της ουκρανικής πλευράς και πως συζητήθηκαν ζητήματα διευθέτησης της κρίσης στην νότιο-ανατολική Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, εξέφρασε στον Ουκρανό πρόεδρο την ανησυχία του για την όξυνση της κατάστασης στην περιοχή του Ντονμπάς. Παράλληλα οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις πάνω στο θέμα της ρωσικής πρωτοβουλίας που προτείνει την εγκατάσταση αποστολής του ΟΗΕ η οποία θα συνδράμει στην προστασία της Ειδικής ομάδας παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία. Εκτός όμως από τα θέματα διευθέτησης της κρίσης στην Ανατολική Ουκρανία, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για την ανταλλαγή ατόμων και συγκεκριμένα Ρώσων πολιτών που κρατούνται στην Ουκρανία και Ουκρανών που κρατούνται στη Ρωσία, όπως και το ενδεχόμενο να τους επισκεφθούν οι αρμόδιοι των δύο χωρών για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, όπως ανακοίνωσε το γραφείο τύπου της ουκρανικής προεδρίας «ζήτησε να απελευθερωθούν οι Ουκρανοί αιχμάλωτοι που κρατούνται σε ρωσικές φυλακές και στα κατεχόμενα εδάφη» ενώ υπογράμμισε το πόσο σημαντικό θα είναι να επισκεφθεί τον Σεντσόφ και άλλους Ουκρανού κρατούμενους, η αρμόδια της Ουκρανίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα Λουντμίλα Ντενίσοβα.

Νωρίτερα τόσο ο Ρώσος όσο και ο Ουκρανός πρόεδρος είχαν συμφωνήσει, ότι οι αρμόδιοι των δύο χωρών για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα επισκεφθούν αντίστοιχα τους κρατούμενους Ουκρανούς στη Ρωσία και τους Ρώσους κρατούμενους στην Ουκρανία, ενώ αργότερα θα ανταλλάξουν λίστες με τα ονόματα 34 ατόμων τα οποία θα μπορούν να τα επισκεφθούν.

Ο Ουκρανός σκηνοθέτης Όλεγκ Σεντσόφ καταδικάστηκε στη Ρωσία σε εικοσαετή κάθειρξη με την κατηγορία της προετοιμασίας τρομοκρατικών επιθέσεων στην Κριμαία . Από τις 14 Μαΐου έχει ξεκινήσει απεργία πείνας, την οποία συνεχίζει μέχρι σήμερα, ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι από τις ρωσικές φυλακές όλοι οι Ουκρανοί πολιτικοί κρατούμενοι όπως τους χαρακτηρίζει.

Οι χώρες της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου G7 εξέφρασαν σήμερα την «μεγάλη τους ανησυχία» για την κράτηση του Όλεγκ Σεντσόφ και ζήτησαν την απελευθέρωση του, στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων που αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ,  Tass, Vedomosti, AFP, VOA