Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις σημερινές εκλογές

Σε… mood των σημερινών εκλογών, τετραπλών για την ακρίβεια που θα διεξαχθούν στην Ελλάδα βρίσκεται η χώρα και εκατομμύρια ψηφοφόρων. 

Ως γνωστόν οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα, με εκατομμύρια ψηφοφόρων να καλούνται να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους ψηφίζοντας για τις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική και από αυτήν απαλάσσονται συγκεκριμένες κατηγορίες.

Οσοι είναι άνω των 70 ετών, οι κάτοικοι του εξωτερικού και όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Χρήσιμες συμβουλές 

Συγκεκριμένη και δίχως πολλές διαφοροποιήσεις από την τελευταία φορά είναι η εκλογική διαδικασία που θα ακολουθήσουν οι εκλογείς.

Ορισμένες από τις οδηγίες για τις αυριανές εκλογές είναι οι εξής:

Στις εκλογές της Κυριακής ψηφίζουμε με σταυρό προτίμησης. Ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου.

Εάν βάλουμε σταυρό, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο. Για τις ευρωεκλογές, οι ψηφοφόροι θα εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ τεσσάρων κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξουν.

Για τις περιφερειακές εκλογές, με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του: 1)Προς έναν υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι. 2)Προς έναν ή δύο υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι. 3)Προς έναν ή δύο ή τρεις υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι. 4)Προς έναν ή δύο ή τρεις ή τέσσερις υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Για τις δημοτικές εκλογές, με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του: 1)Σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια: έως τρεις σταυρούς προτίμησης. 2)Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες: α)όταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις έδρες: έναν σταυρό προτίμησης. β)όταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις έδρες: έως τρεις σταυρούς προτίμησης και έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου. 3)Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο σταυρούς προτίμησης. 4)Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν σταυρό προτίμησης.