Τι προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου για κατοικίδια και αδέσποτα

Στις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου που αφορά τα ζώα συντροφιά, μετά από προεργασία διάρκειας συνολικά έξι μηνών.

Βασικό στόχος του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι να περιοριστεί ο αριθμός των αδέσποτων και παράλληλα να επιδέχονται βαριές κυρώσεις σε όσους προχωρούν στην εγκατάλειψη των ζωών που φιλοξενούν στο σπίτι τους.

Βέβαια οι αλλαγές δεν αφορούν μόνο τους ιδιοκτήτες ζώων αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως εθελοντές, φιλόζωους, κτηνίατρους, δήμους κτλ.

“Προστατεύουμε τους μικρούς μας φίλους”

«Με εντολή του ίδιου του πρωθυποργού προχωράμε σε αυτή τη μεταρρύθμιση με πρωτεύοντα στόχο την προστασία και την ευζωία των μικρών μας φίλων» τόνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης και πρόσθεσε ότι «τα προβλήματα των ζώων μας αφορούν όλες και όλους, καθώς αντανακλούν στην ποιότητα ζωής και όσων δεν φιλοξενούν ζώο. Ο απόλυτος σεβασμός και η αρμονική συνύπαρξη δεν είναι πολυτέλεια. Είναι μέτρο του πολιτισμού και της ανθρωπιάς μας».

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο νόμου προβλέπει αυστηροποίηση το πλαίσιο σήμανσης και καταγραφής δεσποζόμενων και αδέσποτων προκειμένου να περιοριστούν οι ανεύθυνες συμπεριφορές η παράνομη εμπορία και η εγκατάλειψη των ζώων.

Επίσης θα δημιουργηθούν θεσμοί που θα διασφαλίζουν τα χρήματα του δημοσίου, αλλά και των ζωόφιλων, να χρησιμοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την προστασία των ζώων.

Βασικοί διαχειριστές των αδέσποτων αποτελούν οι δήμοι, οι οποίοι θα ενισχυθούν και πλέον θα τους δίνεται η δυνατότητα να επιλέγουν οι ίδιοι το έργο τους. Θα μπορούν μεταξύ άλλων να θεσπίσουν τέλος στην αγορά ενός ζώου, ενώ αντίθετα θα μπορούν να πριμοδοτούν με ατέλεια την υιοθέτηση ενός αδέσποτου καθώς τα ζώα που χρειάζονται κάποιοι για λόγους υγείας, όπως τους σκύλους οδηγούς των τυφλών.