Τι σημαίνει η παραίτηση του Τζον Μπέρκοου

της Karla Adam (*)

O Τζον Μπέρκοου, ο πρόεδρος του βρετανικού κοινοβουλίου που έχει γίνει διάσημος για τις κραυγές του “ Order! ORDER!”, ανακοίνωσε χθες ότι προτίθεται να παραιτηθεί ύστερα από μια δεκαετία στη θέση αυτή.

Η κίνηση αυτή ήταν απροσδόκητη και μπορεί να έχει επιπτώσεις στην αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Οι χρωματιστές του γραβάτες και ο ακόμη πιο χρωματιστός του λόγος τον βοήθησαν να γίνει ένας σταρ φτιαγμένος για το You Tube και να αποκτήσει οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Οι πρωτότυπες προτάσεις του προς τους βουλευτές – να κάνουν γιόγκα ή να παρακολουθήσουν διαλέξεις θεραπευτικού χαρακτήρα – έχουν μείνει στην ιστορία.

Ο Μπέρκοου όμως έχει παίξει ρόλο και στη σύγκρουση μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας σε μια σημαντική στιγμή της βρετανικής ιστορίας. Και οι υποψήφιοι για τη θέση του θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα ακολουθήσουν το μοντέλο του ή θα το αποφύγουν.

Οι υποστηρικτές του Μπέρκοου λένε ότι είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς προέδρους της σύγχρονης εποχής και ότι οι προσπάθειές του έδωσαν στους απλούς βουλευτές ισχυρότερη φωνή.

Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι προσάρμοζε τους κανόνες με τρόπο που να ευνοεί τη φιλοευρωπαϊκή πλευρά.

Ο ίδιος αρνείται αυτές τις κατηγορίες. «Σε όλη τη θητεία μου προσπάθησα να ενισχύσω το κύρος αυτού του σώματος και για τις προσπάθειές μου αυτές δεν πρόκειται να απολογηθώ σε οποιονδήποτε, οπουδήποτε και οποτεδήποτε», είπε σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, ενώ η σύζυγός του τον παρακολουθούσε από τον εξώστη.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον ανέστειλε χθες τις νομοθετικές λειτουργίες του κοινοβουλίου, μια ενέργεια που ο Μπέρκοου χαρακτήρισε «συνταγματική αγριότητα».

Σε μια συνέντευξή του περασμένο Μάιο στη Washington Pοst, ο Μπέρκοου είχε διαψεύσει ότι θα παραιτηθεί σύντομα από τη θέση του. «Θα ήταν παράδοξο να εγκαταλείψω τη θέση μου σε μια τέτοια περίοδο», τόνισε.

Χθες, όμως, είπε στο κοινοβούλιο πως υποσχέθηκε στη γυναίκα του και τα παιδιά του ότι αυτή η κοινοβουλευτική θητεία θα ήταν η τελευταία για τον ίδιο.

Οι συντηρητικοί απείλησαν τις τελευταίες ημέρες ότι στις επόμενες εκλογές θα προτείνουν άλλον υποψήφιο για τη θέση, κάτι που αποτελεί παραβίαση πρωτοκόλλου αφού στη Βρετανία η έδρα του προέδρου του κοινοβουλίου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Ο διχαστικός χαρακτήρας της προσωπικότητας του Μπέρκοου επιβεβαιώθηκε χθες, όταν πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης σηκώθηκαν όρθιοι για να τον χαιρετήσουν, ενώ ορισμένοι σκληροπυρηνικοί παρέμειναν καθιστοί.

«Ορισμένες φορές, κάποιοι που εμάς που καθόμαστε σε αυτή την πλευρά μπορεί να ενοχληθήκαμε από κάποιες αποφάσεις σας», δήλωσε ο Μάικλ Γκόουβ, εξέχον μέλος της κυβέρνησης. «Δεν αμφιβάλλαμε ποτέ όμως για το γεγονός ότι οι αποφάσεις σας στηρίζονταν στην πεποίθησή σας πως η εκτελεστική εξουσία πρέπει να λογοδοτεί στο κοινοβούλιο».

«Η αγάπη σας για τη δημοκρατία», πρόσθεσε, «είναι εμφανής σε οτιδήποτε λέτε και κάνατε».

(*) Η Κάρλα Εϊνταμ είναι ανταποκρίτρια της Washington Post στο Λονδίνο

(Πηγή: Washington Post)

Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Πρακτορείου.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.