Τον Απρίλιο εκδικάζεται η έφεση του Κάρατζιτς

Το διήμερο 23 και 24 Απριλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Χάγη η εκδίκαση της έφεσης του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Την ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης σε β’ βαθμό έκανε γνωστή την Τρίτη (27/2) ο Τεοντόρ Μέρον, πρόεδρος του Μηχανισμού για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια (MTPI), που πήρε τη σκυτάλη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (TPIY).

Η έφεση, που είχε υποβληθεί τόσο από την υπεράσπιση όσο και από την κατηγορούσα αρχή, “θα εκδικαστεί στη Χάγη στις 23 και 24 Απριλίου”, αποκάλυψε ο Τεοντόρ Μέρον, ο οποίος ασχολείται με τις εκκρεμότητες του TPIY.

Οι κατηγορίες του Κάρατζιτς

Το Μάρτιο του 2016, ο -72 ετών σήμερα- Ράντοβαν Κάρατζιτς είχε κριθεί ένοχος για γενοκτονία, καθώς κατηγορούνταν για τη σφαγή περίπου 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρένιτσα, τον Ιούλιο του 1995. Για αυτή τη σφαγή, τη χειρότερη που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 40 ετών.

Επίσης, ο Κάρατζιτς κρίθηκε ένοχος για διώξεις, δολοφονίες, βιασμούς, απάνθρωπη μεταχείριση ή εξαναγκαστική εκτόπιση για την πολιορκία του Σαράγεβο και για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης με τις “απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης”.

Οι συνήγοροί του άσκησαν έφεση στην πρωτόδικη απόφαση. Έφεση, όμως, άσκησε και ο εισαγγελέας του TPIY, Σερζ Μπραμέρτζ, ο οποίος είχε ζητήσει να καταδικαστεί ο Κάρατζιτς σε ισόβια κάθειρξη και έκρινε ανεπαρκή τα 40 έτη.

Ο «Χασάπης των Βαλκανίων»

Ο πόλεμος στη Βοσνία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους, ενώ οι εκτοπισμένοι έφτασαν τα 2,2 εκατομμύρια μεταξύ 1992-95. Ο επονομαζόμενος “Χασάπης των Βαλκανίων”, Ράτκο Μλάντιτς, ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, καταδικάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο σε ισόβια κάθειρξη για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Και αυτός έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να ασκήσει έφεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ