Τοξικά στοιχεία για καθαρισμό του νερού προτείνουν Κινέζοι επιστήμονες

Το Escherichia coli (εσερίχια κόλι) γνωστό και ως E. coli, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή τροφική δηλητηρίαση, διάρροια και σηψαιμία, θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για την απομάκρυνση τοξικών χημικών ουσιών από το νερό, σύμφωνα με νέα μελέτη που εκπόνησαν Κινέζοι επιστήμονες.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Οικολογίας και Γεωγραφίας του Σιντσιάνγκ που υπάγεται στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια θα μπορούσαν να απομακρύνουν από το νερό τοξικά ιόντα υδραργύρου και σεληνίτη.

Η μόλυνση από τον υδράργυρο αποτελεί παγκόσμια ανησυχία λόγω της υψηλής τοξικότητας του στοιχείου αυτού, της ανθεκτικότητας και της ευρείας διάχυσής του στο περιβάλλον. Ο υδράργυρος στο νερό μπορεί εύκολα να μετατραπεί από τους οργανισμούς σε πολύ τοξικό μεθυλικό υδράργυρο. Η κατανάλωση θαλασσινών μολυσμένων με υδράργυρο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Είναι επίσης ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις έγκυες, τις γυναίκες που θηλάζουν και τα μικρά παιδιά. Το σελήνιο είναι απαραίτητο και ωφέλιμο στοιχείο για τον άνθρωπο, αλλά η διαφορά μεταξύ έλλειψης και περισσεύματος σεληνίου είναι πολύ μικρή. Μια ένωση που περιέχει ιόν σεληνίου στο νερό είναι ένας κοινός ρίπος. Σε ορισμένες περιοχές, τα επίπεδα υδραργύρου και σεληνίου στον φλοιό της γης και στο νερό είναι πολύ υψηλά με αποτέλεσμα να μολύνονται οι γύρω περιοχές.

Οι ερευνητές έβαλαν το βακτήριο Ε. Coli σε νερό και διαπίστωσαν ότι με μια συγκέντρωση ιόντων δισθενούς υδραργύρου 40 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, ποσότητα περίπου 93,2% του τοξικού χημικού απομακρύνθηκε. Από το σύνολο του απομακρυσμένου υδραργύρου, περίπου 3,3 % απορροφήθηκε στην βακτηριακή επιφάνεια, το 2% συσσωρεύτηκε μέσα στα βακτήρια και το 80,6 % μετατράπηκε σε μορφή μη τοξικής χημικής ένωσης. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science of the Total Environment» έδειξε ότι τα βακτήρια θα έχουν μεγάλες προοπτικές εφαρμογής στην απομάκρυνση της μόλυνσης από τον υδράργυρο και το σελήνιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ