Τουρκάλα δημοσιογράφος λογοδοτεί για τα Paradise Papers

Η Πελίν Ουνκέρ, Τουρκάλα δημοσιογράφος της εφημερίδας Cumhuriyet συμμετείχε στις αποκαλύψεις των Paradise Papers.

Για το λόγο αυτό οδηγείται στο δικαστήριο και καλείται να καταβάλει μαζί με την εφημερίδα 500.000 λίρες.

Η Πελίν Ουνκέρ είναι μια λεπτοκαμωμένη γυναίκα που μιλάει με χαμηλή φωνή. Γνώριζε από την αρχή ότι τα δημοσιεύματά της στην εφημερίδα Cumhuriyet σχετικά με ζητήματα φοροδιαφυγής στο πλαίσιο των ερευνών για τα Paradise Papers δεν θα ήταν αρεστά στην κυβέρνηση.

«Το φανταζόμασταν ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο αλλά ότι θα μας ζητούσαν αποζημίωση 500.000 λίρες δεν το φανταζόμασταν», αναφέρει η ίδια χαρακτηριστικά.

Η Πελίν Ουνκέρ, ως μέλος του διεθνούς δικτύου δημοσιογράφων που ερευνούσαν τα θέματα φοροδιαφυγής στους φορολογικούς παράδεισους, έφερε στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που επιβάρυναν και τουρκικές εταιρείες. Κάποια από αυτά τα στοιχεία οδηγούσαν στον Σερχάτ Αλμπαϋράκ, αδελφό του σημερινού Τούρκου υπουργού Οικονομικών. Κάποια άλλα στοιχεία οδηγούσαν στους γιους του μέχρι πρόσφατα Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ. Η Πελίν Ουνκέρ σημειώνει: «Νομίζω ότι πρόκειται για οκτώ εταιρείες: μια με τον θείο του και πέντε με τους γιούς του, σε κάποιες είναι πρόεδροι και άλλες τους ανήκουν».

Η εικόνα του άμεμπτου πολιτικού

Δεν είναι βέβαια παράνομο ότι η οικογένεια Γιλντιρίμ επιχειρεί να πληρώσει λιγότερους φόρους μέσω υπεράκτιων εταιρειών αλλά ο Μπιναλί Γιλντιρίμ προσπαθούσε πάντα να καλλιεργήσει την εικόνα ενός άμεμπτου πολιτικού. Συμβούλευε μάλιστα τους γιους τους να μην κάνουν ποτέ δουλειές με το κράτος, ούτε καν να το πλησιάζουν.

Ωστόσο σύμφωνα με την Πελίν Ουνκέρ βρήκαν παρακαμπήριους για να συνεργαστούν με το κράτος: «Κατέχουν πολλές εταιρείες αλλά δεν μπορούμε να αποδείξουμε τι ακριβώς κάνουν. Ανακαλύψαμε πάντως ότι μια επιχείρηση διαχείρισης πλοίων με την επωνυμία ‘Oras Denizcilik’ έχει συμβόλαιο με την κυβέρνηση και αυτό είναι πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μου».

Σύμφωνα με τις έρευνες της δημοσιογράφου πίσω από την εταιρεία βρισκόταν ο πρώην συνεταίρος του Μπιναλί Γιλντιρίμ. Όταν αποκαλύφθηκε η ιστορία κλήθηκε ο Τούρκος πολιτικός να δώσει εξηγήσεις: «Ο λαός μου με γνωρίζει. Έχω ασυλία αλλά τα παιδιά μου όχι. Σας καλώ να ξεκινήσετε έρευνες οικονομικές, δικαστικές. Αυτό θα ήθελα».

Οι έρευνες όμως ξεκίνησαν εναντίον της δημοσιογράφου, ενός συναδέλφου της και της εφημερίδας Cumhuriyet, οι οποίοι καλούνται τώρα να καταβάλουν 500.000 λίρες ως αποζημίωση για παραβίαση των δικαιωμάτων περί προσωπικότητας και συκοφαντική δυσφήμιση. Η Πελίν Ουνκέρ θεωρεί πάντως ότι διαθέτει αδιάσειστα στοιχεία ωστόσο, όπως λέει χαμογελώντας πικρά, «εδώ είναι Τουρκία».

Πηγή: DW