Τουρκική λίρα: Κατήφορος… διαρκείας – «Ζαλίστηκε» και το ρούβλι

Συνεχίζει την… ασταμάτητη κατρακύλα η τουρκική λίρα, καθώς υποχώρησε σε νέο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ έναντι του δολαρίου.

Όλα αυτά σημειώνονται με φόντο τη συνάντηση τουρκικής αντιπροσωπείας με Αμερικανούς αξιωματούχους, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών.

Το απόγευμα, η ισοτιμία της λίρας διαμορφωνόταν στις 5,46 λίρες ανά δολάριο, σημειώνοντας πτώση περίπου 3,5% σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα.

Από τις αρχές του έτους, η λίρα έχει χάσει σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας της, εξαιτίας των ανησυχιών για τον έλεγχο του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική και, πιο πρόσφατα, για την εμβάθυνση του χάσματος μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, εν μέσω σεναρίων που θέλουν το ΔΝΤ να βρίσκεται στην πόρτα της Τουρκίας, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης το 2019 αναμένεται στο 3-4% και ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, μια από τις βασικές ανησυχίες για την τουρκική οικονομία, θα μειωθεί στο 4% του ΑΕΠ.

Στο μεταξύ, πτωτικά κινήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα το ρωσικό ρούβλι έναντι του δολαρίου, στον απόηχο της ανακοίνωσης της Ουάσιγκτον για την επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας, αναφορικά με την υπόθεση δηλητηρίασης του πρώην διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκριπαλ, και της κόρη του Γιούλια, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ρωσικό νόμισμα διολίσθησε 3% έναντι του δολαρίου την Τετάρτη, ενώ το απόγευμα της Πέμπτης κατέγραφε πτώση 0,8%, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη του 2016, στα 66,1 ρούβλια ανά δολάριο. Το μεσημέρι, εμφάνιζε απώλειες που προσέγγιζαν το 1,8%.