Ο Κοτζιάς ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς

Τους πολιτικούς αρχηγούς ενημερώνει για το σκοπιανό από σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

 

Στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση στον Περισσό με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. Για αύριο Μεγάλη Τρίτη έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και  με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Το “όχι” Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να συναντήσει ο ίδιος τον κ. Κοτζιά και στη θέση του θα δώσει το παρών ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος -κατά πάσα πιθανότητα αύριο.

Το επόμενο ραντεβού των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών -κ.κ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ -θα πραγματοποιηθεί μετά το Πάσχα -με τη διαπραγμάτευση να βρίσκεται “στον αέρα”. Μετά την πρόσφατη τριμερή της Βιέννης, οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών έχουν δέκα ημέρες περιθώριο για να ετοιμάσουν τον δεύτερο κύκλο προτάσεών τους, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

“Προσφέραμε ό,τι μπορούσαμε να προσφέρουμε”

Η Αθήνα -έχοντας επανειλημμένα δηλώσει ότι επιδιώκει να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα στα Βαλκάνια- βρίσκεται σε αναμονή για το εάν τα Σκόπια θα κάνουν πίσω όσον αφορά την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας και έχει ξακαθαρίσει ότι έχει προσφέρει ό,τι μπορούσε να προσφέρει. Από την άλλη, είναι δεδομένο το σκηνικό έντασης όσον αφορά το εσωτερικό της ΠΓΔΜ καθώς και η ασφυκτική πίεση πθυο ασκεί η Δύση στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ για σειρά “ευαίσθητων” θεμάτων.