Τουσκ: Υπεύθυνη και λογική η απάντηση της ΕΕ στους δασμούς των ΗΠΑ

Την δική του οπτική γωνία σχετικά με την στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τους αμερικανικούς δασμούς, εξέθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν η απάντηση της ΕΕ στους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνο θα είναι «υπεύθυνη και λογική».

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα τα πιθανά σενάρια. Ως η μεγαλύτερη εμπορική δύναμη του κόσμου, η απάντηση της ΕΕ θα είναι υπεύθυνη και λογική», αναφέρει ο Τουσκ στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 22 και 23 Μαρτίου ο Τουσκ. «Δεδομένης της σημασίας της σχέσης» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, «θα έπρεπε να (…) ενισχύσουμε τις διατλαντικές οικονομικές σχέσεις μας και όχι να τις αποδυναμώσουμε. Και αυτό, παρά τις εποχιακές αναταράξεις», πρόσθεσε.

«Όπως λέει ο Μοντεσκιέ: η φυσική συνέπεια του εμπορίου είναι η ειρήνη», επέμεινε.

Ο Τουσκ σε συνέχεια της απάντησης «οι εμπορικοί πόλεμοι είναι κακοί και χάνονται εύκολα», έκανε σαφή νύξη και στο παρελθόν υπενθυμίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι οι δασμοί που επέβαλαν το 1930 οι ΗΠΑ «στο ένα τρίτο του εμπορίου μας» οδήγησαν εν τέλει σε έναν «εμπορικό πόλεμο». Οι δασμοί που προτείνονται σήμερα από την Ουάσινγκτον, εφόσον εφαρμοστούν, θα επηρεάσουν περίπου το 1,5% του διατλαντικού εμπορίου. «Υπογραμμίζω αυτούς τους αριθμούς, όχι για να υποβαθμίσω την ανάγκη μιας ανάλογης απάντησης, συμβατής με τους κανονισμούς του ΠΟΕ (…) αλλά για να δώσω μια άλλη, ευρύτερη προοπτική», εξήγησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ