Το ηφαίστειο Αίτνα “γλιστράει” προς τη θάλασσα και προκαλεί ανησυχία

Ανησυχία έχει προκαλέσει το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, η Αίτνα στην ανατολική Σικελία καθώς  «γλιστράει» αργά αλλά σταθερά προς τη θάλασσα της Μεσογείου σύμφωνα με ομάδα Βρετανών επιστημόνων.

Συγκεκριμένα, βάσει της δημοσίευσης των ερευνητών στο περιοδικό ηφαιστειολογίας «Bulletin of Volcanology», η Αίτνα μετακινείται προς τη θάλασσα με μέσο ρυθμό 14 χιλιοστών τον χρόνο, δηλαδή διανύει 1,4 μέτρα στη διάρκεια 100 ετών. Οι επιστήμονες έχουν τοποθετήσει γύρω από το ηφαίστειο δίκτυο σταθμών GPS υψηλής ακρίβειας, προκειμένου να καταγράφουν ακόμη και μετακινήσεις μερικών χιλιοστών ή ανεπαίσθητες παραμορφώσεις του κώνου του.

Προς ποια κατεύθυνση μετακινείται η Αίτνα

Μετά από 11 χρόνια συλλογής στοιχείων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ηφαίστειο μετακινείται σε κατεύθυνση ανατολική – νοτιοανατολική προς την παράκτια πόλη του Τζάρε, η οποία απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η Αίτνα φαίνεται σαν να «κυλάει» πάνω σε μια πλαγιά με πολύ μικρή κλίση ενός έως τριών μοιρών, πιθανώς επειδή βρίσκεται πάνω σε ασθενή εύκαμπτα ιζηματογενή πετρώματα.

Ο επικεφαλής ερευνητής γεωλόγος δρ Τζον Μάρεϊ της Σχολής Γεωεπιστημών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Βρετανίας, ο οποίος μελετά την Αίτνα εδώ και σχεδόν μισό αιώνα  ανέφερε ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία, αλλά είναι κάτι που πρέπει συνεχώς να παρακολουθείται, ιδίως για να δούμε αν υπάρχει κάποια επιτάχυνση σε αυτήν την κίνηση προς τη θάλασσα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Αίτνα ξεκίνησε περίπου πριν 500.000 χρόνια, με το ηφαίστειο να εντάσσεται τον Ιούνιο του 2013 στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Τις τελευταίες  δεκαετίες όμως, το ηφαίστειο ενεργοποιείται συχνά και κάποιες φορές η λάβα έχει απειλήσει χωριά που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.