Το Ισραήλ διώχνει το διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Διορία δύο εβδομάδων για να εγκαταλείψει τη χώρα έδωσε το Ισραήλ στον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) στην περιοχή. Οι ισραηλινές αρχές τον κατηγορούν ότι υποστηρίζει το μποϊκοτάζ στο Ισραήλ, κάτι που η ΜΚΟ διαψεύδει κατηγορηματικά.

«Κατόπιν των συστάσεων του υπουργείου Στρατηγικών Υποθέσεων, στις οποίες εμπεριέχονταν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο (Ομάρ) Σακίρ είναι εδώ και χρόνια ένας υπέρμαχος της BDS που υποστηρίζει το μποϊκοτάζ του Ισραήλ με ενεργό τρόπο, το υπουργείο αποφάσισε να δοθεί τέλος στην άδεια διαμονής του», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο επικοινώνησε την Τετάρτη (9/5) το AFP.

Ο Ομάρ Σακίρ έχει στη διάθεσή του 14 ημέρες για να εγκαταλείψει τη χώρα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η BDS, οι ισχυρισμοί του Ισραήλ και τι απαντά η ΜΚΟ

Η BDS (Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυση και Κυρώσεις), ένα από τα «μαύρα πρόβατα» των ισραηλινών αρχών, είναι μια παγκόσμια εκστρατεία οικονομικού, πολιτιστικού και επιστημονικού μποϋκοτάζ της χώρας, που έχει στόχο να εξασφαλιστεί το τέλος της κατοχής και του εποικισμού των Παλαιστινιακών Εδαφών. Η ισραηλινή κυβέρνηση μάχεται σθεναρά οτιδήποτε αφορά μια επιχείρηση μποϊκοτάζ της χώρας.

Η μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ισραηλινά και στα παλαιστινιακά εδάφη διέψευσε ότι ο διευθυντής της υποστηρίζει την BDS και ανακοίνωσε ότι θέλει να προσφύγει στην ισραηλινή δικαιοσύνη.

«Δεν πρόκειται για τον Σακίρ, αλλά για τη φίμωση του HRW προκειμένου να αποσιωπήσει τις επικρίσεις για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ», ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο, προσθέτοντας:

«Ούτε το HRW, ούτε ο Σακίρ υποστήριξαν το μποϊκοτάζ, όπως το πιστοποιούμε σε επιστολή προς το υπουργείο Εσωτερικών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ