Το «κατηγορώ» της ΝΔ για Κουρουμπλή, Ξανθό και Πολάκη

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Με όχημα την αύξηση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το 2015 από τον τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τους διαδόχους του, Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη, η Νέα Δημοκρατία βάζει στο κάδρο της υπόθεσης Novartis και τα τρία κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ!

Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διενέργεια προανακριτικής Εξέτασης για το αδίκημα της απιστίας κατατέθηκε στη Βουλή και υπογράφεται από σχεδόν σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, δεδομένου ότι απουσιάζει μονάχα η υπογραφή του πρώην υπουργού Μάριου Σαλμά.

Τι καταλογίζει στον Κουρουμπλή

Σύμφωνα με το «κατηγορητήριο» της ΝΔ για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, «από τον Ιανουάριο του 2015 έως και τον Σεπτέμβριο του 2015 δεν εξέδωσε δελτίο τιμών φαρμάκων, ενώ είχε ιδιαίτερη προς τούτο νομική υποχρέωση», όπως προβλέπεται από ρητή διάταξη νόμου και συγκεκριμένα από το άρθρο 22 παρ. 5 του Ν. 4213/13, με αποτέλεσμα «να μη μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη και ως εκ τούτου, εν γνώσει του, να ελαττώσει τα έσοδα του δημοσίου και να ωφεληθούν οι φαρμακοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και η Novartis, που είχε φάρμακα οι τιμές των οποίων θα μειώνονταν».

Στον Ξανθό

Σε ό,τι αφορά τον διάδοχό του, Ανδρέα Ξανθό, η αξιωματική αντιπολίτευση του καταλογίζει ότι «από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως και τον Δεκέμβριο του 2015 εξέδωσε ένα δελτίο τιμών φαρμάκων στις 14.12.2015, αν και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση κατ’ άρθρο 15 ΠΚ όπως προβλέπεται από ρητή διάταξη Νόμου και συγκεκριμένα το άρθρο 22 παρ. 5 του Ν. 4213/13 να εκδώσει δύο δελτία τιμών για το 2015».

Η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει ότι ο κ. Ξανθός ανέλαβε καθήκοντα τον Σεπτέμβριο του 2015 και ενώ οι Υπηρεσίες είχαν έτοιμο το δελτίο τιμών και μπορούσε να εκδοθεί αμέσως, ώστε να υπάρχει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης εντός του 2015, εκείνος «επέλεξε να καθυστερήσει τουλάχιστον τρεις μήνες και να το εκδώσει στις 14.12.2015, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει χρόνος για έκδοση δεύτερου δελτίου τιμών εντός του έτους 2015».

Και στον Πολάκη

Σε ό,τι αφορά τον Παύλο Πολάκη, ενώ γνώριζε «ότι εξεδόθησαν σειρά παράνομων αποφάσεων και υπήρξαν παράνομες πράξεις των υπουργών Υγείας αναφορικώς με την τιμολόγηση φαρμάκων, καθώς και ότι παρανόμως δεν είχαν εκδοθεί δυο δελτία τιμών το έτος 2015, συνέχιζε να αποζημιώνει τις φαρμακευτικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων και την Novartis, στις υψηλότερες τιμές».

Η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατατέθηκε στην ειδική γραμματεία του προέδρου της Βουλής την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα μάλιστα με αυτήν, η Βουλή οφείλει να διερευνήσει τα καταγγελλόμενα, καθώς η καταγγελία αναφέρεται σε παρανομίες κατά την τιμολόγηση φαρμάκων στο δελτίο της 23.12.16, δηλαδή σε υπουργία Ξάνθου με αναπληρωτή υπουργό Πολάκη, και στη μη μείωση τιμών γενοσήμων από Κουρουμπλή.